В Гърция купуват фалшиви сертификати с криптовалута

Броят на новозаразените в северната част на страната продължава да нараства, докато ваксинацията е в застой

OFFNews 04 октомври 2021 в 11:32 1621 0

Схема за продажба на фалшиви удостоверения за ваксинация в Гърция разкри журналистическо разследване на телевизия Алфа, предаде БТА.

Според информацията удостоверенията се продават за сума в размер на 200 евро. Групата е действала през социалните медии като плащането е ставало в криптовалута, съобщава телевизията.

Същевременно ситуацията с COVID епидемията в Северна Гърция продължава да притеснява здравните експерти, съобщават гръцките медии.

На 1 октомври в Солун, Лариса, Халкидическия полуостров и Килкис беше въведен мини локдаун като беше забранено движението от един часа през нощта до шест часа сутринта. Забранена беше и музиката във всякакъв вид заведения.

Очаква се скоро ограничителни мерки да бъдат въведени в Пиерия, Иматия, Пела, Кавала, Кастория, Ксанти и Драма, съобщава електронното издание Нюз ин. Броят на новозаразените в района продължава да нараства, докато ваксинацията е в застой, посочва изданието.

Специалистите очакват резултатите от мини локдауна като отбелязват, че със сигурност трябва да бъде ускорена ваксинацията на гражданите. В момента ваксинираните в северните части на Гърция са под 50 на сто.

Данните от 3 октомври за разпространението на вируса показват леко намаляване на случаите в Гърция, но процентът на починалите буди притеснение сред експертите, отбелязва Нюз ин.

При направени 150 507 теста, процентът на тези с положителен резултат е 0,77 на сто. Регистрираните смъртни случаи са 31, съобщава електронното издание на в. "Катимерини".

От днес започва поетапното отваряне на университетите в страната, но притесненията за функционирането им в условия на пандемия не са големи, тъй като голяма част от преподавателския състав и студентите са ваксинирани, съобщава телевизия Антена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови