В депресия ли сте? Отговорът може да се крие в ушната ви кал

OFFNews 06 ноември 2020 в 13:48 3806 0

Снимка Д-р Андрес Херане-Вайвс

Ушната кал може да покаже състоянието на умственото ви здраве. До тази хипотези стигат учени след изследване на 37 участници, което показва, че натрупването на т. нар. хормон на стреса - кортизол, може да бъде измерено по мастните секрети около ушния канал, пише Би Би Си.

Това би могло да отвори врата за по-добра диагностика на психичното здраве, включително по отношение на депресията, смята водещият му автор д-р Андрес Херане-Вайвс, който е изобретил и нов вид тампон, който не би увредил тъпанчето при вземане на проба.

Когато кортизолът изпрати сигнали до мозъка в резултат на стрес, това може да повлияе на почти всяка система в тялото ни, от имунната до храносмилателната, и да засегне съня ни. Но ролята му при разстройства като тревожност и депресия досега не са напълно изяснени.

Д-р Херане-Вайвс, психиатър в Института по когнитивна неврология към Лондонския университетски колеж, иска да разбере индикация за какво би могло да е повишаването и понижаването на кортизола. Той е в началото на този път, но ученият се надява да успее да установи "обективните биологични нива" за психическите състояния.

На теория чрез този метод би могло да се тества нивото на кортизол у хората със симптоми за психически проблеми и това би могло да помогне за изясняването на диагнозите им. В момента те се поставят в голяма степен субективно и работата в тази посока би могла да осигури на професионалистите допълнителен инструмент, на базата на който да поставят по-сигурно диагнозите. А правилно поставената диагноза е "единственият път за осигуряване на правилното лечение", казва д-р Херане-Вайвс. Например така може да се определи кой би имал полза и кой - не от антидепресанти.

Кортизолът може да бъде измерен в кръвта, но това дава картината за нивото му само в този точно определен момент. И тъй като самото вземане на кръв за изследване може да бъде стресов момент, този метод може да даде фалшив резултат. А д-р Херане-Вайвс иска да провери дали може да се измери хронично високо ниво на кортизола и как това се отразява на пациента. 

За по-дълъг период от време методът може да бъде развит и така да може да се измерват нивата на глюкоза и дори антитела срещу вируси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови