В 6 области няма разкрити COVID зони

OFFNews 23 септември 2021 в 13:14 936 0

В областите Благоевград, Велико Търново, Видин, Кърджали, Силистра и Търговище няма лечебни заведения от извънболничната медицинска помощ, които към 21 септември да са сключили договор с НЗОК за обслужване на пациенти с COVID-19 на домашно лечение, показва справка на НЗОК.

В столицата зоните са 17, като за всички квартали "Младост" звеното за обслужване на пациенти със симптоми на коронавирусна инфекция е само едно.

С по една COVID зона са Разград, Русе, Шумен, Монтана и Пазарджик. Тези кабинети в медицински центрове или ДКЦ са сключили договор със здравния фонд и могат да извършват пълния обем дейности предвидени в амбулаторния пакет за лечение на коронавирус в домашни условия - тестване, преглед, изследвания, рентген и лекарства - безплатно.

Безплатните лекарства се изписват от 17 септември, но както стана ясно по-рано днес, от 18 в списъка към пакета, напълно безплатни са само 9, а от тези 9 лекарства на пазара могат да бъдат открити само 6. Друга подробност е, че една рецепта може да съдържа само три от посочените медикаменти, при това еднократно, обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Ако след 10-дневен период на лечение приемането на медикаментите от рецептата трябва да продължи, закупуването им ще е за сметка на болните. От преглед, безплатни изследвания и лекарства могат да се възползват само здравноосигурени лица. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови