Узакониха изплащането на надлимитната дейност на болниците със задна дата

OFFNews Последна промяна на 17 септември 2020 в 17:05 978 0

С 85 гласа „за“ от 86 гласували народни представили и един въздържал се беше прието изменението в Закона за бюджета на НЗОК за 2020 г., за изплащане надлимитната дейност за 2015 и 2016 г. на болниците.

В закона е записано, че при наличие на неусвоени средства от здравноосигурителни плащания до 75 млн. лв. от тях могат да се използват за заплащане на отчетени от изпълнителите на болнична медицинска помощ с договор с НЗОК за съответния период, незаплатени дейности в болничната медицинска помощ за 2015 г. и 2016 г. Установяването от НЗОК на стойностите на незаплатени дейности в болничната медицинска помощ за 2015 г. и за 2016 г. се извършва чрез проверки от контролните органи на НЗОК/РЗОК и се заплаща при условия и по ред, определени съвместно от Надзорния съвет на НЗОК и от Управителния съвет на БЛС.

До решението за актуализация на бюджета на касата се стигна, след като стана ясно, че заради ковид кризата болниците не могат да усвоят предвиденият им бюджет, заради значително намалелият поток на пациенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови