Университетската болница в Пловдив със стипендиантска програма за медсестри

OFFNews Последна промяна на 12 май 2021 в 10:40 250 0

Снимка УМБАЛ "Св. Георги"

Стипендиантска програма за студенти от II и III курс на специалността „Медицинска сестра“ подготвя за новата учебна 2021/2022 година УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив, съобщиха от лечебното заведение.

Предвижда се отпускане на 10 стипендии за студенти след завършен II курс и 10 стипендии за студенти след завършен III курс на обучение по тази специалност в ОКС „Бакалавър“. Паричната сума е в размер от 150 до 200 лв. месечно за срок от една или две години, в зависимост от условията, на които отговарят студентите. Със стипендиантите се сключват договори за постъпване на работа в университетската болница, обясниха от най-голямото в България лечебно заведение.

Стипендиантската програма бе учредена през 2017 г. Целта на ръководството е да подкрепи младите студенти по време на обучението им и да привлече и задържи млади медицински специалисти, гарантирайки им работно място по специалността.

Очакванията са тази практика да окаже положително влияние в работата на лечебните структури на болницата, защото ще се създадат условия за приемственост и развитие в професията. Това от своя страна ще помогне за справяне с кризата от липсата на квалифицирани и опитни медицински кадри на пазара на труда на национално ниво, смятат от лечебното заведение.

В момента лечебното заведение има 188 свободни щата за медицински специалисти. Общият брой на заетите е 898. От тях 633 са медицински сестри. Останалите са акушерки – 57, медицински лаборанти – 111, рентгенови лаборанти – 52, рехабилитатори – 26, помощник-фармацевти – 17, фелдшер – 1.

Освен предвиденото материално стимулиране, болницата предлага на медицинските специалисти възможност да повишават квалификацията си, както и да провеждат практическо следдипломно обучение. Голямата структура на болницата дава възможност за натрупване на богат клиничен и административен опит, обясниха от лечебното заведение.

Ръководството УМБАЛ "Св. Георги" поздравява всички медицински специалисти с професионалния им празник – 12 май, Международния ден на сестринството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X