Удължават извънредната епидемична обстановка до края на август

OFFNews 27 юли 2020 в 13:11 12263 0

Извънредната епидемична обстановка в страната ще бъде удължена с месец, до 31 август 2020 г. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на брифинг, на който бяха представени новите социално-икономически мерки в борбата с COVID-19.

"Със заповед на министъра на здравеопазването извънредната обстановка ще бъде удължена с месец", обяви Борисов и уточни, че това се случва с цел да продължат да действат мерките за борба с коронакризата, както и за да влязат в сила новите мерки за подпомагане на социалната сфера и бизнеса.

Заповедта ще трябва да бъде издадена от новия здравен министър Костадин Ангелов, който замени Кирил Ананиев след рокадите в правителството.

Припомняме, че с предишна заповед на здравния министър извънредната епидемична обстановка беше удължена до края на юли. Аргументът на управляващите беше, че така ще се даде възможност да се засили прилагането на временни противоепидемични мерки, за да се ограничи разпространението на заболяването.

От 10 юли влязоха в сила ограничения в провежднето на спортни събития с тренировъчен и състезателен характер на открито и закрито. Въведоха се, и впоследствие бяха отменени, ограничения за функционирането на нощните заведения на закрито, а клубовете и дискотеките трябваше да работят с 50% от капацитета си и при спазване на дистанция от 1,5 м. Забранено беше провеждането на групови празненства с над 30 души. Маските останаха задължителни на закрито.

Засилен е контролът на държавните органи и институции по спазването на посочените мерки - Българската агенция по безопасност на храните наблюдава заведенията за обществено хранене, Главна инспекция по труда - работодателите, РЗИ осъществява контрола над огнищата и поставените под карантина и на домашно лечение.

Областните кризисни щабове имат правомощия да прилагат и допълнителни мерки, според специфичната ситуация в региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови