Учени: Омикрон не изглежда по-лош от другите варианти

OFFNews 08 декември 2021 в 11:37 757 0

Снимка Getty Images

Вариантът Омикрон не изглежда по-лош от появилите се досега други вариации на коронавируса, смятат учени от Световната здравна организация и САЩ, предаде АФП.

Те обаче предупреждават, че са необходими още изследвания, за да се прецени по-точно остротата на причиняваното от него заболяване.

Макар да е възможно да се предава по-лесно от другите варианти, е „много малко вероятно“ Омикрон изцяло да преодолява защитата на ваксините, заяви Майкъл Райън, от СЗО.

„Предварителните данни не показват, че е по-тежък. По-скоро посоката е към по-малка острота“, каза той в интервю за АФП, но подчерта, че са необходими още изследвания.

Райън също така посочи, че няма признаци, които да сочат, че Омикрон може да преодолява защитите, които дава съществуващите ваксини срещу COVID-19.

„Имаме високоефективни ваксини, които се доказаха срещу всички досегашни варианти по отношение на тежестта на заболяванията и хоспитализациите. Няма причина да очакваме, че това няма да е така с Омикрон“, добави той, визирайки първоначални данни от Република Южна Африка, където вариантът първо бе засечен.

Райън обаче призна, че съществуващите ваксини могат да се окажат по-малко ефективни срещу Омикрон, който има над 30 мутации на спайк протеина върху повърхността на коронавируса и позволява проникването в клетките.

Американският топ експерт Антъни Фаучи изрази подобно мнение, като каза, че Омикрон не изглежда по-лош от предишните варианти, а първоначалните наблюдения показват, че може да се окаже по-мек.

Ясно е, че е високо разпространим, вероятно по-високо от Делта, сегашния доминиращ вариант, каза Фаучи.

„Но е почти сигурно, че не е по-остър от Делта“, добави той в интервю за АФП. „Може да се предположи, че може да е и по-мек“.

Фаучи обаче предупреди да не се правят прибързани изводи, защото досегашните данни за Омикрон са основно от население на млада възраст, което е по-малко вероятно да бъде хоспитализирано. Както и че понякога отнема седмици преди да бъде развито тежко заболяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови