Учени: Хлябът и макароните са полезни за здравето

OFFNews 16 юли 2020 в 09:54 2206 0

Снимка Pixabay

Протеините, които се съдържат в хляба и макароните, са полезни за здравето и удължават живота, твърдят учени в публикация на в. "Метро", цитирана от БТА. 

Досега се твърдеше, че най-полезни за организма са "цветните" продукти като плодовете и зеленчуците, които набавят полезни витамини и антиоксиданти. А по-малко ярките храни, като макароните и хляба, се представяха като по-малко полезни и се изключваха при диети за отслабване.

В изданието на Американската медицинска асоциация беше публикувано изследване, обхванало 416 104 мъже и жени през 16-годишен период. То е дело на екипа на Деметриус Албанес от Медицинския център в Бетезда в щата Мериленд.

Резултатите от него показват, че изследваните хора си набавят 15% от дневните енергийни нужди от протеини, като 40% от тях се падат на растителните, а 60% - на месните.

В растителните протеини се включват и тези от макароните и хляба. Здравните показатели на хората и шансовете им за дълъг живот рязко се покачват, ако консумацията на хляб и макарони значително надвишава тази на яйцата например. Съответно снижаването на риска от ранна смърт в този случай е 24% при мъжете и 21% при жените.

Замяната на месото със споменатите тестени изделия води до още по-голямо снижаване на риска, който пада до 13% при мъжете и 15% при жените. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови