Третата доза ваксина срещу COVID-19 ще се прилага и у нас

Предлага се допълнителната или бустер дозата да е иРНК ваксината на Pfizer/BionTech

OFFNews Последна промяна на 23 септември 2021 в 21:44 2435 3

Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката към Министерството на здравеопазването предложи насоки за прилагане у нас на допълнителна или бустер доза ваксина срещу COVID-19.

Прилагането на ваксината ще бъде по желание и само при следните рискови групи:

1) имунокомпрометирани лица:

- лица с първични и вторични (напр. ХИВ инфекция/СПИН) имунни дефицити;

- лица с онкологични заболявания; трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия; хемодиализирани; както и пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия;

2) лица в домове за възрастни хора и социални институции за настаняване от резидентен тип;

3) медицински персонал с висок риск от заразяване;

4) лица над 65 години;

5) лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация (липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса) един месец след завършен ваксинационен цикъл.

Препоръчителните условия за прилагане на ваксината са:

∙ лицето да е преминало пълен ваксинационен цикъл и да не попада в противопоказанията за прилагане на следваща доза;

∙ преди прилагане на допълнителна доза да се извършва клиничен преглед и преценка на състоянието от ОПЛ или специалист на желаещия за поставяне на ваксината;

∙ ако лицата, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация и имат отрицателен резултат от изследване на имунен отговор, да се извърши оценка на имунния статус за изключване на първичен или вторичен имунен дефицит;

∙ желателно е преди прилагане на допълнителна доза при възможност да се изследват специфични антитела и/или имунни клетки след завършен ваксинационен цикъл.

Предлага се допълнителната или бустер дозата да е иРНК ваксината на Pfizer/BionTech - поради подадена от производителя заявка за одобрение за прилагане на допълнителна доза пред Европейската агенция по лекарствата. Очаква се допълнителна информация от ЕМА за ваксинирани с кои ваксини срещу СOVID-19 ще се прилага тази допълнителна или бустер доза.

Интервалът на прилагане на бустерна доза при завършен ваксинационен курс следва да е най-рано след 6 месеца, като препоръката на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката е 8 месеца след завършен ваксинационен цикъл, когато се касае за лица в домове за възрастни хора и социални институции; медицински персонал с висок риск от заразяване и лица над 65 години. При лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация – такива с първични или вторични имунни дефицити и тези с липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса, препоръчителният интервал за прилагане на допълнителна доза е един месец след завършен ваксинационен цикъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

4

ваксиниран

25.09 2021 в 22:34

Тръбичката, нито съм платен, нито троля. Заради хора като теб, други умират. Ако ти си ОК с това, аз те наричам егоистичен нещастник, който не заслужава еъздуха, който диша. Като си необразован и заблуден, умирай сам, не ни занимавай и не се обяснявай особено.

Малцинство сте антиваксърите и все по-малко ще ставате. Глупак.

-790

3

Tarabata1

24.09 2021 в 00:15

Тоя ваксинирания е платен трол. Айде бЕгай да си слагаш 73 -тия бустер!

865

2

ваксиниран

23.09 2021 в 22:26

Тоя интернет дето го ползваш нямаше да го има, ако всички бяха необразовани страхливци като теб. Вземи се ваксинирай, ще вземеш да прихванеш малко мозък, че да спреш да се излагаш. Нещастник.