СЗО призова към глобална промяна в грижите за психичното здраве

С 25% са се увеличили депресията и тревожността през първата година на пандемията

OFFNews Последна промяна на 17 юни 2022 в 08:47 451 0

Тедрос Аданом Гебрейесус

Снимка Getty Images

Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО

Световната здравна организация (СЗО) призова за глобална трансформация в грижите за психичното здраве, позовавайки се на рязкото нарастване на проблемите с психичното здраве в световен мащаб от началото на пандемията, съобщи ДПА.

Депресията и тревожността са се увеличили с 25 % само през първата година на пандемията от коронавируса, заяви СЗО при публикуването на най-мащабния си преглед на психичното здраве в света от началото на века.

През 2019 г., преди началото на пандемията, почти един милиард души, или почти един на всеки 8 души по света, са живели с психични проблеми, а хората с тежки психични заболявания умират от 10 до 20 години по-рано от общото население, се предупреждава в доклада.

Някои от най-значимите причини за депресията са сексуалното насилие в детството и тормозът, се отбелязва в доклада, призовавайки към действия за справяне с двата проблема чрез социални услуги, подкрепа за семействата в затруднено положение и програми за социално и емоционално обучение в училищата.

Социалното и икономическото неравенство, войната, климатичната криза и заплахите за здравето, като например пандемия, се посочват като рискови фактори, допринасящи за психичните заболявания.

„Животът на всеки човек се докосва до някого с психично заболяване. Доброто психично здраве се отразява на доброто физическо здраве и този нов доклад дава убедителни аргументи за промяна", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. - "Инвестицията в психичното здраве е инвестиция в по-добър живот и бъдеще за всички."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови