СЗО пак ще разследва произхода на коронавируса

Година и половина след началото на пандемията все още няма отговор как вирусът се е разпространил сред човешката популация

OFFNews 14 октомври 2021 в 10:06 1173 0

Световната здравна организация (СЗО) създава специален екип да разследва произхода на коронавируса, съобщиха световните агенции.

Тя е избрала 26 експерти, които да извършат проучването. Повече от година и половина, след като вирусът беше засечен в китайския град Ухан, все още не е ясно как се е появил.

Екипът ще разследва дали той се е прехвърлил от животно на човек на пазара в Ухан, или е бил изпуснат от лабораторен експеримент. Китай категорично отрича втората версия.

През юли 2021 г., Китай отхвърли плана на Световната здравна организация за втора фаза в разследването на произхода на коронавируса, която включва хипотезата, че вирусът може да е бил изпуснат от китайска лаборатория.

Китайският заместник-министър на здравеопазването Цзън Исин заяви тогава, че е бил "смаян от плана и особено от теорията, че вирусът може да е изтекъл от китайска лаборатория". Той разкритикува тази хипотеза като слух, който е в разрез със здравия разум и науката.

"За нас е невъзможно да приемем подобен план за проследяване на произхода", заяви той на специално свикана пресконференция.

"Надяваме се СЗО сериозно да проучи отново становищата и предложенията, направени от китайските експерти, и да разглежда установяването на произхода на COVID-19 наистина като научен въпрос, без да се влияе от политиката. Китай е против политизирането на въпроса", добави Цзън Исин.

Той каза още, че в лабораторията в Ухан няма вирус, който може пряко да зарази хора и отбеляза, че координираният от СЗО екип от международни експерти, посетил лабораторията по-рано тази година, е заключил, че подобно изтичане е изключително малко вероятно.

В отговор от СЗО заявиха, че "в случая не става дума за политика и за прехвърляне на вината":

"По същество става дума за това, че е необходимо всички ние да се опитаме да разберем как този патоген е навлязъл в човешкото население", заяви говорителят на СЗО Тарик Яшаревич на брифинг в Женева.

Първите случаи на заразяване на хора с COVID-19 бяха съобщени в китайския град Ухан през декември 2019 г. Китай многократно е отхвърлял теориите, че вирусът е изтекъл от негова лаборатория.

Ръководен от СЗО екип прекара четири седмици в и около Ухан с китайски учени и заяви в съвместен доклад през март, че вирусът вероятно е бил предаден от прилепи на хора чрез друго животно, но отбеляза, че е необходимо допълнително проучване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!