Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Мисията на СЗО пристигна в Ухан, сложиха я под 14-дневна карантина

OFFNews 14 януари 2021 в 10:19 1456 0

Снимка БТА/AP

Международен екип от учени, ръководен от Световната здравна организация пристигна в Ухан, за да започне дългоочакваното разследване за произхода на коронавируса, предаде Ройтерс. 

Държавните медии в Китай съобщиха за пристигането в Ухан на 10-членния екип от международни експерти. Те трябваше да пристигнат по-рано този месец, но това така и не стана, а забавянето предизвика критика от шефа на СЗО. Миналата седмица директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус заяви, че е "много разочарован" от забавянето на мисията.

Целият екип ще остане под двуседмична карантина. Напускайки летището, екипът премина през коридор с надпис "Тунел за предотвратяване на епидемии".

След като им изтече карантината, учените ще прекарат две седмици в разпитване на персонала в изследователските институти, болниците, както и пазара с морски дарове в Ухан, от който се смята, че се е появил вирусът.

Една от хипотезите за произхода на коронавируса е, че той първоначално е пренасян от прилепи, а след това се прехвърля върху човека чрез друго животно, което е продавано на пазара в Ухан. Правителството на Китай разпространява версията, че вирусът идва от заразени вносни морски продукти. Учените по света обаче отхвърлят тази версия. Експертите ще се фокусират върху въпроса как коронавирусът се е пренесъл от животни върху хора.

Междувременно комисията за извънредни ситуации на СЗО се събира в четвъртък в Женева, Швейцария, за да обсъди новите мутации на COVID-19, които вече са разпространени в поне 50 държави.

Съединените щати, които обвиняваха Китай, че е скрил преди година информация за коронавируса, призоваха за "прозрачно" разследване на СЗО.  

Заразените от COVID-19 по света вече са над 91 милиона, а смъртните случаи достигнаха 2 милиона. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews