Китай отхвърли предложението на СЗО за разследване на произхода на COVID-19

OFFNews 22 юли 2021 в 12:04 900 0

Китай отхвърли плана на Световната здравна организация за втора фаза в разследването на произхода на коронавируса, която включва хипотезата, че вирусът може да е бил изпуснат от китайска лаборатория, предаде Ройтерс, като се позова на висш китайски здравен представител.

Миналата седмица ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус поиска да се извърши одит на лаборатории в районите, където се появиха първите случаи на коронавируса, имайки предвид китайския град Ухан, превърнал се в епицентър на епидемията, припомня Франс прес.

Китайският заместник-министърът на здравеопазването Цзън Исин днес каза, че е бил смаян от плана и особено от теорията, че вирусът може да е изтекъл от китайска лаборатория. Той разкритикува тази хипотеза като слух, който е в разрез със здравия разум и науката.

"За нас е невъзможно да приемем подобен план за проследяване на произхода", заяви той на специално свикана пресконференция, цитиран от Асошиейтед прес.

Надяваме се СЗО сериозно да проучи отново становищата и предложенията, направени от китайските експерти, и да разглежда установяването на произхода на COVID-19 наистина като научен въпрос, без да се влияе от политиката. Китай е против политизирането на въпроса, добави Цзън Исин.

Цзън каза, че в лабораторията в Ухан няма вирус, който може пряко да зарази хора. Той отбеляза, че координираният от СЗО екип от международни експерти, посетил лабораторията по-рано тази година, е заключил, че подобно изтичане е изключително малко вероятно.

На 31 декември 2019 г. Китай съобщи на СЗО за огнище на пневмония в Ухан. Пекин обаче не спира гневно да критикува хипотезата, че коронавирусът може да е изтекъл от китайска лаборатория, по-специално от Института по вирусология в Ухан.

Дълго време отричана от повечето експерти, тази версия, разпространена в САЩ от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, през последните месеци обаче се включва все по-често в американските дискусии.

Юан Чжъмин от ръководството на Института по вирусология в Ухан увери днес, че в института не е имало "никакви изтичания" или "инциденти".

Институтът по вирусология в Ухан никога не е разработвал, не е създавал изкуствено и не е допускал изтичане на коронавируса от лабораторията, заяви Юан Чжъмин, директор на Националната лаборатория по биобезопасност към института.

До 30 декември 2019 г. институтът по вирусология в Ухан не се беше сблъсквал и не е изучавал SARS-CoV-2. До момента никой от служители или студенти в института не се е заразявал с коронавируса, каза той, цитиран от ТАСС.

Китайските власти и медиите в страната на свой ред редовно обвиняват лабораторията във Форт Дитрик в САЩ за създаването на COVID-19.

Разположена близо до Вашингтон, тя е в центъра на американските проучвания, засягащи борбата с биотероризма. Според китайския англоезичен вестник "Глоубъл таймс" 5 милиона интернет потребители в страната са подписали петиция с искане да се разследва Форт Дитрик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови