СЗО не препоръчва ваксинирането с две различни ваксини

OFFNews 10 април 2021 в 09:09 1338 0

Световната здравна организация не препоръчва имунизирането срещу COVID-19 с две различни ваксини, когато се изискват две дози за пълна имунизация, предаде ДПА.

Говорителката на организацията Маргарет Харис обясни вчера, че няма достатъчно данни за възможните рискове при поставяне на първа доза от ваксината на "Астра Зенека" и втора - от препарат на друга компания.

Харис се позова на предварителна препоръка на експертна консултантска група от февруари. Според препоръката засега и двете дози трябва да са от една и съща ваксина. Експертите призоваха за допълнителни изследвания за проучване на съчетаното използване на ваксини.

В Германия има известен натиск да се прибегне до точно такава кръстосана ваксинация, тъй като хората под 60 г. вече не се имунизират с ваксината на "Астра Зенека" заради риска от образуване на кръвни съсиреци.

Според здравния министър Йенс Шпан обаче на 2,2 милиона германци на възраст под 60 г. вече е поставена първа доза от ваксината на тази ваксина и въпросът е как тези хора ще получат пълна ваксинационна защита, за каквато е нужна втора доза.

Без достатъчно данни за възможните рискове не би трябвало да се извършва втора ваксинация с различна ваксина от използваната при първата, каза председателят на германската Фондация за защита на пациентите Ойген Бриш.

Постоянната комисия за ваксинацията (Stiko) препоръчва на хората, на които вече е поставена първа доза "Астра Зенека", да се поставя втора доза от ваксина на базата на информационна РНК - Пфайзер/Бионтех или Mодерна, 12 седмици след първата. Решение за това обаче все още не е взето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови