СЗО: Изкуствените подсладители повишават риска от диабет

OFFNews 16 май 2023 в 17:25 1010 0

СЗО

Снимка Pixabay

Световна здравна организация

Дългосрочната употреба на изкуствени подсладители може да има нежелани ефекти като повишен риск от диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания. За това предупреждават от Световната здравна организация (СЗО).

В публикувани нови насоки от СЗО подчертават, че употребата на изкуствени подсладители "не носи дългосрочни ползи за намаляване на телесните мазнини при възрастни или деца".

Сред най-широко използваните подсладители са ацесулфам К, аспартам, адвантам, цикламати, неотам, захарин, сукралоза, стевия и производни на стевията.

Директорът на СЗО по въпросите на храненето и безопасността на храните Франческо Бранка подчерта, че заместването на обикновената захар с изкуствени подсладители "не помага за контрола на теглото в дългосрочен план".

"Хората трябва да обмислят други начини за намаляване на приема на свободни захари, като например консумиране на храни с естествено срещащи се захари, като плодове, или неподсладени храни и напитки", казва той в изявление.

Бранка напомня, че подсладителите не са основни хранителни фактори и нямат хранителна стойност. "Хората трябва да намалят изцяло сладкото в храната, като започнат от ранна възраст, за да подобрят здравето си", казва той.

Новата препоръка се отнася за всички, с изключение на лицата с вече съществуващ диабет. И тя включва всички синтетични и естествени или модифицирани подсладители, които не са класифицирани като захари, намиращи се в
произведените храни и напитки или продавани самостоятелно, за да бъдат добавяни към продуктите от потребителите.

Световният пазар на изкуствени подсладители се оценява на 22.2 милиарда долара ежегодно, и нараства, което е увеличение с почти три милиарда долара само за последните 2 години.

Проучване от 2017 г. установи, че 41.4% от възрастните в САЩ и 25,1% от децата консумират изкуствени подсладители, вложени в широк спектър търговски продукти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика