Столична РЗИ: Заразените с вирусен менингит са под наблюдението на личните лекари

OFFNews 02 декември 2021 в 14:07 1277 0

След постъпил в Столичната РЗИ сигнал за починало от инфекция дете, веднага са предприети противоепидемични мерки - изследване на контактните деца, техните братя и сестри и персонала на детското заведение. Това съобщават от РЗИ-София.

Проведени са разговори с общопрактикуващия лекар, лекуващия лекар, националния консултант по инфекциозни болести и е събрана пълната възможна документация - епикризи, изследвания, както и протокола от аутопсията. В детска градина № 37 „Вълшебство“ е извършено епидемиологично проучване и е разпоредена дезинфекция, посочват още от столичната здравна инспекция

От изследваните в НЦЗПБ контактни деца, техните братя и сестри и персонала от групата, носителство на менингокок в носоглътката е установено при 23 лица. Към момента на изследването те са без здравословни оплаквания и клинична симптоматика.

Насочени са към общопрактикуващия лекар за наблюдение и провеждане на антибиотична профилактика.

Детската градина е затворена до второ нареждане. Очакват се резултатите от пробите на всички деца и персонала на детското заведение, както и окончателната патоанатомична диагноза на починалото дете.

В медицинската практика, макар и рядко, се наблюдават случаи на мълниеносно протичане на менингококова инфекция сред млади и здрави лица, като за съжаление, такива случаи завършват летално, допълват от Столичната РЗИ и изказва съболезнования на близките на починалото дете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови