Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Срокът на годност на ваксините може да се удължи, правени са тестове за стабилност

OFFNews 04 октомври 2021 в 09:48 1540 0

Снимка Архив/БТА

Срокът на годност на ваксините може да се удължи, това вече се направи за "Пфайзер". Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ) извърши оценка и потвърди, че срокът може да удължи от 6 на 9 месеца. Така че, за всички доставени в страната ваксини, чисто регулаторно, срокът на годност е удължен.

Това каза по БНТ Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Той обясни, че компанията-производител е извършила тестове за стабилност, които показват до каква степен съответния продукт отговаря на спецификацията. Компанията е представила тези данни, ЕАЛ е направила оценка и е потвърдила, че удължаването на годността е възможно. Това важи за вече произведените ваксини и за тези, които ще се произведат. 

Всяка промяна в кратката характеристика важи за всички страни, не е нещо специфично за България, подчерта Кирилов.

По думите му това не е прецедент, случва се за лекарствените продукти, когато се натрупват допълнителни данни и след извършване на оценка, срокът на годност бива удължаван.

В България в момента има партиди със срок на годност до септември, респективно сега той е до декември, обясни Кирилов.

Близо 6,6 милиона от разрешените ваксини са доставени у нас досега. Има налични от всички производители, около 2,5 милиона са поставените дози, а около 550 000 са дарени на държави извън ЕС. 100 000 дози са препродадени на Норвегия, водят се преговори за нови дарения и препродажба, но процесът е бавен, защото се изисква разрешение от всички страни по споразумението, обясни още директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Той съобщи още, че условията за доставка са определени в договорите и въпреки че през летните месеци е било забавено получаването все още има доставки, които се очакват, макар и в по-малки количества.

По линия на трите договора на ЕК с "Пфайзер" доставките ще стартират през декември и ще продължат до 2023 г., съобщи Кирилов.

Шефът на ИАЛ коментира и българският прототип на ваксина срещу коронавирус:

"Не сме имали комуникация с екипа на БАН. Доколкото знам, извършени са лабораторните изпитвания. Надявам се да се премине и към клинични изпитвания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews