Справедливо съотношение на заплатите в здравния сектор за всички структури поискаха протестиращите медсестри

На работна среща в МЗ беше постигнато споразумение по основните искания на здравните специалисти

OFFNews 01 януари 1970 в 02:00 1024 0

Снимка Архив

Справедливото съотношение на заплатите в здравния сектор, задължително за всички структури, да бъде заложено в Националния рамков договор поискаха представителите на асоциациите на медицинските специалисти на работна среща със здравния министър вчера.

Протестиращите сестри са обсъдили и стимулите за медицинските специалисти, които повишават квалификацията си, тъй като, за разлика от лекарите, не получават финансови стимули за това. Здравните специалисти са поискали да бъде заложен процент за интензивен труд при най-тежките звена и той да се изплаща от работодателя.

Друго предложение на протестиращите е да бъде променена Наредбата за намаленото работно време, почивки и отпуски и да бъдат добавени реанимациите и интензивните звена, които да преминат на 7-часов работен ден.

Увеличаване на цената на купоните за храна от 2 на 4 лв. е другото искане на медицинските сестри, тъй като тази точка от Наредбата за условията на труд не е променяна от години.

По време на срещата е станало ясно, че там където здравното министерство е принципал, почти навсякъде са достигнати нивата от Колективния трудов договор (КТД) за основна заплата. Предстоят разговори на министър Ананиев с кметовете, за да се решат проблемите на общинските болници.

От министерството са поели ангажимент по всички предложени от медицинските специалисти точки. Проблем все още е остойностяването на нощния труд, за което се изисква решение на национално ниво.

Протестиращите са обърнали внимание върху необходимостта от квалифицирани сестри в педиатрията и нуждата от създаване на специалност с такъв профил.

От министерството са ги уверили, че контролът над ръководствата на лечебните заведения ще бъде постоянен.

Въпреки поетите ангажименти, протестът, обявен за 15 декември пред Министерския съвет, ще се състои. Аргументът на медицинските специалисти е, че дори да се договорят синдикалните искания, проблемите в здравеопазването няма да бъдат решени. Мотото на протеста е „За реформи в здравеопазването и промяна в модела на финансиране". Според протестиращите едва тогава ще се спре източването на публичните средства от НЗОК и ще се лекува по диагноза, а не по клинична пътека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки