Quantcast

Специалисти предупреждават: Не мийте пилешкото

ОFFNews Последна промяна на 16 юни 2014 в 15:10 18698 20

Пилешкото не бива да се мие преди готвене заради риск от разпространяване на инфекции.

Не мийте суровото пилешко месо преди готвене, защото това води до двойно замърсяване и риск от бактериална инфекция, предупреждават специалисти, цитирани от Би Би Си.

За този вид причиняване на хранително отравяне се знае отдавна, но огромна част от потребителите не са наясно или пренебрегват съвета.

Онлайн проучване сред 4500 британци, проведено от Агенцията за хранителни стандарти, показва, че 44% мият пилето преди готвене. По този начин, чрез водните капки, се създава среда за разпространение на т.нар. кампилобактер върху ръцете, работните повърхности, дрехите и кухненските плотове и уреди, обясняват специалистите. Ако месото не се мие, болестотворната бактерия се унищожава в процеса на готвене, при термичната обработка.

Двойно замърсяване

Само във Великобритания кампилобастерът засяга около 280 000 души всяка година и е най-честата причина за хранително отравяне. Най-разпространеният път за инфекцията е именно чрез миенето на пилешкото месо. Симптомите включват диария, стомашни болки и спазми, треска, общо неразположение. При повечето хора инфекцията отминава за няколко дни, но понякога може да доведе и до по-дългосрочни здравословни проблеми, включително синдром на дразнимото черво и синдром на Гилен-Бар - сериозно заболяване на нервната система.

Най-застрашени са децата по 5-годишна възраст и най-възрастните.

Съвети за употреба на суровото пилешко

- Покрийте месото и го дръжте в хладилник/фризер.
- Съхранявайте го на най-долния рафт на хладилника, за да не капе върху други храни.
- Не мийте суровото пилешко.
- Старателно измийте всички съдове, прибори, дъски за рязане и повърхности, използвани по време на подготовката сурово пилешко за готвене.
- Уверете се, че месото е достатъчно добре сварено/изпечено и пр. и не се виждат розови участъци и мътни сокове.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.06 2014 в 21:40

След всичко описано дотук, включително и коментариите, ще се пропия, нищо че не понасям спирт. А, шилешки шишарки трябва ли да не мием, за рагу? Ще мина само на чипс вече, сори!

17.06 2014 в 13:25

За тези, които не схванаха, но не се стърпяха да споделят гениалните си разсъждениs - измивайте хубаво мивката, дъски, ножове и съдове, които ползвате докато обработвате сурово месо - не само пилешко, всякакво! До господина, дето мрази англичаните - кво му е на соса грейви и тук го ядем задължително с печено, ама не му викаме така!

17.06 2014 в 02:49

Тъй-тъй такава уродщина за пил. месо чувам за сефте, винаги съм го мил на пилето гъза и ще продължавам да го мия :)по въпроса за англичаните , от 10 год работя като готвач, а последната година съм готвач в просволутата Англия, че мнението ми е по гнусни и мърляви хора не съм виждал кухнята им е отвратителна и нямат никакви ама никакви навици на хранене пълни прасета , живота им е само fish and chips и отвратителното им грейви , бляк гнус ме само като се сетя , само тъпият им паунд е добър:)

17.06 2014 в 00:52

Само не разбирам, ако не се мие всичко загива при термичната обработка, но ако се измие нищо не загива при термичната обработка..

16.06 2014 в 21:11

Много разбирачи се появиха напоследък! С тия глупости които се пишат за пилетата убиха бизнеса на хората които ги отглеждат.А защо никой не пише за боклуците които се внасят от чужбина ?

16.06 2014 в 21:11

Не мога да разбера. Ако не трябва да го мием, не трябва и да го варим, така ли?! Някое по-абсурдно откиртие имат ли?

16.06 2014 в 20:01

Аз мия пилето след секс! А ти изми ли пилето?

16.06 2014 в 19:44

@Zax: "@сняг, да вземем теб да изядем тогава?"

Може, стига да не е жълт (снегът) и да е поне на 35км от София.


А пилетата - по възможност, селски. Е по-малко бяло месо имат, спортисти са и тънкости в приготвянето им има. Но си струва усилието.

16.06 2014 в 19:16

Майтапа на страна, знам че ще прозвучи супер странно, но всъщност написаното е самата истина. В Щатите също не мият месото, даже го пише на някои от опаковките. И винаги препоръчват след като се готви ВИНАГИ да се измият старателно всички плотове, ножове и т.н. И никога да не се режат месо и зеленчуци на една и съща дъска (ама то това е ясно по презумция).

16.06 2014 в 19:03

В Африка не си мият продуктите и половината население страда от холера, малоумни англичани такива..

@сняг, да вземем теб да изядем тогава?