Специалисти предупреждават: Не мийте пилешкото

ОFFNews 16 юни 2014 в 15:10 20499 20

Пилешкото не бива да се мие преди готвене заради риск от разпространяване на инфекции.

Не мийте суровото пилешко месо преди готвене, защото това води до двойно замърсяване и риск от бактериална инфекция, предупреждават специалисти, цитирани от Би Би Си.

За този вид причиняване на хранително отравяне се знае отдавна, но огромна част от потребителите не са наясно или пренебрегват съвета.

Онлайн проучване сред 4500 британци, проведено от Агенцията за хранителни стандарти, показва, че 44% мият пилето преди готвене. По този начин, чрез водните капки, се създава среда за разпространение на т.нар. кампилобактер върху ръцете, работните повърхности, дрехите и кухненските плотове и уреди, обясняват специалистите. Ако месото не се мие, болестотворната бактерия се унищожава в процеса на готвене, при термичната обработка.

Двойно замърсяване

Само във Великобритания кампилобастерът засяга около 280 000 души всяка година и е най-честата причина за хранително отравяне. Най-разпространеният път за инфекцията е именно чрез миенето на пилешкото месо. Симптомите включват диария, стомашни болки и спазми, треска, общо неразположение. При повечето хора инфекцията отминава за няколко дни, но понякога може да доведе и до по-дългосрочни здравословни проблеми, включително синдром на дразнимото черво и синдром на Гилен-Бар - сериозно заболяване на нервната система.

Най-застрашени са децата по 5-годишна възраст и най-възрастните.

Съвети за употреба на суровото пилешко

- Покрийте месото и го дръжте в хладилник/фризер.
- Съхранявайте го на най-долния рафт на хладилника, за да не капе върху други храни.
- Не мийте суровото пилешко.
- Старателно измийте всички съдове, прибори, дъски за рязане и повърхности, използвани по време на подготовката сурово пилешко за готвене.
- Уверете се, че месото е достатъчно добре сварено/изпечено и пр. и не се виждат розови участъци и мътни сокове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!