Смарт робот ще дезинфекцира помещенията в УМБАЛ ''Св. Анна''

OFFNews 15 декември 2020 в 16:48 1283 0

Смарт робот ще дезинфекцира помещенията в УМБАЛ ''Св. Анна''. Апаратът е дарение на VIVACOM.

„В момент, в който здравната система е изправена пред огромното предизвикателство, ние във VIVACOM сме убедени, че иновативният робот ще подпомогне усилията на медиците и персонала на болница „Св. Анна“. Това са хората, които продължават да са на първа линия в борба за нашето здраве, а технологиите имат потенциал да облекчат тяхната отговорна работа.“, каза Никола Гечев, директор „Корпоративни продажби“, при предоставяне на робота.

Смарт роботът може да работи на 4G и 5G, както и през Wi Fi. Той използва по-природосъобразна технология в сравнение с обикновените препарати, тъй като изходните вещества от работата му са основно водна пара и кислород, без токсични продукти.

Авангардният робот М2D се движи автономно и използва иновативна система за почистване „dry fog”. Тя има капацитет за стерилизиране на големи помещения и може да замести стандартното дезинфекциране с формалдехидни продукти, като осигурява защита срещу различни видове вируси.

„Роботът ще ни е от голяма полза за борба с COVID-19. Ще можем да осигурим цялостна надеждна дезинфекция, ще предпазим не само пациентите, но и медицинския персонал. Това е от изключителна важност за всяка болница, а смарт роботът е по-ефективен от използваните в момента средства за стерилизация.“, заяви директорът на университетската болница д-р Славчо Близнаков.

Интелигентното устройство ще бъде използвано в централния операционен блок на „Св. Анна“. То елиминира вируси, гъбички, спори, бактерии. Контролът и наблюдението се осъществяват дистанционно.

Сред функционалностите му е възможността за съставяне на график за дезинфекция на фиксирани точки и помещения за почистване. Роботът разполага с автономна навигация и функция за преодоляване на препятствията, самозарежда се, подходящ е за почистване на различни помещения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови