Скок на случаите на маймунска шарка по света

OFFNews 18 август 2022 в 08:46 1239 0

маймунска шарка

Снимка Getty Images

Скок на заразените

С 20% за седмица са се увеличили случаите на маймунска шарка в световен мащаб. За това предупреди генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус на пресконференция на организацията.

Заразата вече е регистрирана в 92 държави. Най-много болни има в Европа, САЩ и Латинска Америка.

В средата на юли СЗО обяви маймунската шарка за глобална заплаха за общественото здраве. Това е най-високата степен на предупреждение от страна на организацията, а причината е значителното покачване на броя на новите случаи, тенденция, която се задържа.

У нас беше регистриран четвърти случай на заразата. Заболелият е 23-годишен мъж, завърнал се наскоро от Италия.

Предвид широкото разпространение на маймунската шарка Гебрейесус предупреди да се пазят бременните жени и малките деца, тъй като заразяването при тях може да има фатални последици.

В сряда беше публикувано предупреждение заразените стопани на домашни любимци да стоят далеч от тях, тъй като могат да прихванат заболяването. 

Маймунската вариола е вирусно заболяване, което се причинява от вирус, принадлежащ към Род Orthopoxvirus на семейство Poxviridae. До тази година случаи на заболяването основно се срещаха в държави от Централна и Западна Африка.

От 2022 г. случаи на маймунска вариола се съобщават от държави, за които заболяването не е характерно, без да са налице данни за пътуване на заразените до ендемични държави. В Европа, Северна Америка и други части на света болестта се разпространява поне от месец май.

Още за маймунската шарка и какви са симптомите ѝ можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!