Ексклузивно Иван Калчев - Глиги: Връщам се, за да участвам в същата война, но с други средства

Стопаните на домашни любимци могат да ги заразят с маймунска шарка

OFFNews Последна промяна на 17 август 2022 в 16:53 769 0

маймунска шарка

Снимка Getty Images

Инфекции с вируса на маймунска шарка са открити и при гризачи и други диви животни

Здравните власти предупреждават хората, които са заразени с маймунска шарка, да стоят далеч от домашните си любимци, защото животните са изложени на риск също да се заразят с вируса, съобщи Асошиейтед прес.

Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ от месеци предупреждават за това на фона на разпространението на болестта в САЩ. Предупреждението обаче привлече внимание отново, след като миналата седмица в сп. "Лансет" бе съобщено за случай на италианска хрътка, заразила се с вируса на болестта във Франция.

Кучето е домашен любимец на двойка мъже и спи в леглото на стопаните си. Мъжете се заразяват с маймунска шарка и получават кожни обриви и други симптоми. По-късно кучето също проявява кожни симптоми и е диагностицирано с вируса на шарката.

Инфекции с вируса на маймунска шарка са открити и при гризачи и други диви животни, които може да разпространят вируса сред хората.

Домашните любимци, които влизат в близък контакт с болен човек със симптоми, трябва да бъдат държани у дома и далеч от други животни и хора за 21 дни след последния контакт със заразата, съветват от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови