Синя светлина в знак на съпричастност с болните от пулмонална хипертония

Инициативата се провежда за 10-ти път у нас, тази година е под надслов "Дари дъх"

OFFNews 05 май 2022 в 12:06 955 0

Снимка Gotoburgas.com

Мостът на централния плаж в Бургас ще бъде осветен тази вечер в синьо в знак на съпричастност към Световния ден на пулмоналната хипертония. Сините светлини ще осветят съоръжението в 20:00 часа, като знак на съпричастност към засегнатите от това заболяване, известно още като "болестта на сините устни“, съобщиха от пресцентъра на общината за БТА.

У нас рядкото заболяване засяга близо 500 българи. Един от ключовите симптоми на това рядко заболяване е затруднено дишане дори при най-обикновени ежедневни задачи, в допълнение посиняването на устните и крайниците издава недостиг на кислород в човешкия организъм.

Инициативата ще бъде отбелязана и в редица други български градове. Тя се провежда за десети пореден път у нас и тази година е под надслов "Дари Дъх".

"С това рядко заболяване всекидневна битка водят 130 пациенти с рядка форма на болестта, а около 500 българи страдат от вторична форма на заболяването. Пациентите са зависими от кислородните апарати и от скъпоструваща поддържаща терапия. За съжаление, в условията на пандемия, много пациенти, прекарали COVID-19, често бъркат симптомите на рядкото заболяване с това на постковид синдром", каза Наталия Маева, председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

5 май е обявен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 година. Инициатори на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония са Европейската асоциация по пулмонална хипертония, американската и латиноамериканската асоциации по пулмонална хипертония. Кампанията "Дари дъх" ще се провежда през целия месец май. Сдружение "Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония" е част от инициативата за десети път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!