Синдикалисти поискаха оставката на здравния министър

OFFNews 21 декември 2023 в 15:46 1560 0

Христо Хинков

Снимка БГНЕС

Христо Хинков

Федеративният съвет на Медицинска федерация „Подкрепа“ при Конфедерация на труда „Подкрепа“ настоява за оставката на министъра на здравеопазването.

Това се посочва в писмо до премиера акад. Николай Денков и председателя на Комисията по здравеопазване в парламента проф. Костадин Ангелов, публикувано на сайта на синдикалната организация.

Честа демонстрация на липсата на експертиза в министерството” е един от аргументите, с който се иска оставката на министъра. От федерация “Подкрепа” считат за проблем и “неяснотата по разпределянето на функциите и ресорната компетентност на заместник-министрите”. Сред аргументите е и липсата конкретни действия за провеждане на адекватна политика спрямо заетите в сектора.

Отказ от ясна позиция по проблемите на детското и училищното здравеопазване е другата причина за исканата оставка на здравния министър. Има “липса на категорично становище във връзка с подновените опити на определени лица и свързани с тях НПО-та с неясни мотиви, цели и интереси, насочени към разрушаване на системата на ясленото дело в България”, казват още от федерацията.

Провал в електронизацията на здравната система, многократна промяна на сроковете за прилагане на рецепти на хартиен носител и многократно неспазване на вече обявени условия са част от другите критики.

Липса на конструктивност и ефективност на социалния диалог, както и опит за саботиране и неизпълнение на волята на законодателя във връзка с отпуснатите средства за увеличение на възнагражденията в Регионалните здравни инспекции е другият мотив за искана оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика