Силистренски лекар в оставка: Не сме некадърници. Ние сме от кадърните, които останаха да работят тук

Прокуратурата образува дело за хулиганство

OFFNews 29 юни 2020 в 12:05 4394 0

"Ние не сме некадърници. Ние сме от кадърните, които са останали да работят тук и искаме да работим. Апелът ни е да има ефективен закон за защита на медиците и условията да са подобрени".

Това каза пред БНТ д-р Бейти Насуф един от деветимата лекари от спешното отделение на областната болница в Силистра, които подадоха колективна оставка миналата седмица.

В известие до директора на болницата д-р Даниела Костадинова медиците обявиха, че от 8 часа днес прекратяват работа. Впоследствие стана ясно, че няма да спират работа, тъй като са длъжни да спазят 15-дневно предизвестие, което ще отработят.

Припомняме, че повод за реакцията на силистренските лекари стана агресивното поведение на баща на дете, което е било заведено в Спешна помощ заради проблем с очите. По думите на медиците мъжът е трябвало да изчака 4 минути и това го афектирало. Чакането се наложило, тъй като в момента в отделението е била проведена дезинфекция. Впоследствие бащата на недоволния родител е публикувал обидни постове в социалните мрежи. Случаят придоби широка гласност, тъй като въпросният дядо на детето е обществено активна личност, бивш общински съветник и лидер на парламентарно представена партия.

Според д-р Даниела Костадинова този случай не е просто акт на неуважение, а обида към цялата здравна система. Тя съобщи, че с лекарите са водени вече два разговора с участието на областния управител и началника на полицията. Срещите с медиците в оставка ще продължат. Д-р Костадинова уточни, че не става дума за заплати, условия на труд или някакъв друг проблем, свързан със здравната система, а за агресивни мнения по адрес на лекарите, публикувани в социалните мрежи.

Протестиращите получиха подкрепа от Асоциацията на медицинските специалисти по здравни грижи и БЛС.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че проверката, която беше разпоредена от Районната прокуратура в Силистра по случая, е приключила. Образувано е досъдебно производство по член 325 от НК, след като  са установени "достатъчно данни за хулиганство".

По досъдебното производство ще бъдат разпитани участниците и очевидците на инцидента и ще бъде назначена техническа експертиза на видеозаписа от камерите в болничното заведение, които са иззети. След преценка на събраните факти и обстоятелства Районната прокуратура ще прецени дали да привлече към наказателна отговорност виновния за инцидента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови