Шефът на Александровска болница: От починалите в реанимацията ни през последните дни никой не е бил ваксиниран

Нямаме критична ситуация, но сме на ръба, посочи д-р Атанас Атанасов

OFFNews 01 ноември 2021 в 10:19 10955 0

Снимка УМБАЛ "Александровска"

"Всички пациенти в интензивните ни структури са в тежко състояние, другите са в средно тежко, с потенциал за влошaване. Не зная колко не са неваксинирани. От предишните дни имам информaция, че от починалите в интензивен сектор нито един не е бил с ваксина. Това каза по БНР директорът на УМБАЛ "Александровска" д-р Атанас Атанасов.

Той посочи, че в момента всички 35 интензивни легла за пациенти с COVID-19 са заети, има буфер от пет легла в Спешното отделение. По думите му буферната зона е създадена за пациенти, които са в тежко състояние, имат нужда от спешна реанимация и се търси възможност да се насочат към други лечебни заведения, които имат капацитет да и поемат.

Има само едно свободно легло за пациент в средно тежко състояние от 207-те, които са разкрити в лечебното заведение, каза директорът на университетската болница.

"Преструктурирахме над 4 отделения и клиники за лечение на COVID-19. Отделението по хемодиализа работи със същия обем и капацитет. Но останалите - първа и втора хирургична клиника, кардиологията, нефрология и трансплантация и пулмологията са закрити - там плановият прием е спрян, записваме пациентите в листи на чакащите", поясни д-р Атанасов.

По думите му всеки ден пренасочват екипи от други отделения за битката с COVID-19. "Медиците са на ръба на силите си, аз им благодаря, но все пак има граница на издръжливостта", заяви директорът на Александровска болница.

Той посочи, че за персонала има осигурени безплатни антигенни тестове. Близо 70 на сто от медиците и немедициnския персонал имат зелен сертификат.

"Нямаме критична ситуация, но сме на ръба", каза още той. По думите му разходът на кислород е скочил, но засега не са имали липса на кислород в системата на болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!