Сестри от ясли, градини и училища на първа линия в Шумен

Граждани и медици се отзоваха на апела за помощ от болницата в Севлиево

OFFNews 03 декември 2020 в 13:52 1083 0

26 медицински сестри от детски ясли, градини и училища в Шумен вече са на първа линия в битката срещу COVID-19. След затварянето на детските и учебните заведения те помагат на медиците от местната болница. Лечебното заведение е едно от най-натоварените в страната. Пациентите не са намалявали под 250 за денонощие, съобщи БНТ.

Доброволките казват, че нямат нареждане от шефовете си и инициативата я тяхна, решили са да помогнат. Признават, че се страхуват за здравето си, но професионалният дълг е надделял над притеснението. Дежурствата им са тежки, защото няма достатъчно персонал. Медицински сестри от детското и училищното здравеопазване в Шумен подпомагат и Регионалната здравна инспекция.

Здравните специалисти от детските и учебни заведения в Шумен последваха примера на колегите си от Добрич, които преди дни започнаха работа в местната многопрофилна болница. Лечебното заведение изпитва остър недостиг на среден медицински персонал, затова до края на годината там ще работят общинските служители от детското здравеопазване.

Общо 10 сестри от ясли и градини се отзоваха на апела за доброволци. Те поеха работата във вътрешните отделения и кардиологията, за да могат колегите им да се включат в работата на COVID сектора. Един специалист е насочен към Регионалната здравна инспекция, други седем са пренасочени към центровете за настаняване от семеен тип, за да подпомагат настанените там деца при обучението им в онлайн среда.

По-късно днес на апела на МБАЛ "Стойчо Христов" Севлиево за помощ от доброволци откликнаха медицински сестри, лекар, фармацевт и граждани.

Медицински сестри от затворените заради пандемията училища и детски градини поискаха да се включат в битката за живота на севлиевци. Към момента пет сестри са насочени към МБАЛ "Д-р Стойчо Христов", където ще помагат в две отделения - педиатрично и хирургично, а след отварянето на Неврологично отделение ще има свежи сили и там. Други две медицински сестри ще окажат подкрепа на колегите си в Регионалния хоспис в Дряново.

Дълъг списък с доброволци, сред които и от мотоциклетен клуб "Върколаци" бе предоставен на севлиевската болница. 7 души вече са се включили в дейностите на лечебното заведение като санитари и друг помощен персонал. Един лекар и един магистър - фармацевт също се притекоха на помощ в критичния момент и са на първа линия в борбата с вируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews