Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Семейните лекари искат и децата да плащат такса, така било справедливо

OFFNews 19 септември 2017 в 14:02 9231 7

Личните лекари отново предложиха децата също да плащат потребителска такса за преглед при личен лекар. Това е включено в предложението им за бюджета за здраве за следващата година. 

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари предлагат за дете да се плаща като за пенсионерите - в този случай родителите да заплащат 1 лев, а остатъкът до 2.90 лева да се поема от държавата.  

Личните лекари предлагат още хронично болните да бъдат освободени от потребителска такса само за прегледите, свързани с основното им заболяване. 

Това е безкрайно справедливо, не е редно лекарите да изпълняват социална политика, коментира председателят на сдружението доц. Любомир Киров пред БНР. 

Нашата позиция е ясна - трябва да плащат всички, а ако има такива, които са освободени от плащане на такса, тя трябва да се поема от съответната институция, подчерта той.

Не трябва да има ощетени лекари, не трябва да има и ощетени пациенти - едни да плащат, а други - не, подчерта Киров. 

На въпрос не се ли притесняват лекарите, че предложението може да настрои гражданите срещу тях Киров отговори, че както във всяко предприятие, за труда трябва да се плаща и не може лекарите да не получават пари, защото на хората така им харесва.

Предложението на лекарите децата също да заплащат потребителска такса не беше прието миналата година. Обсъждането му тази година предстои. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8005

7

Sonia Simeonova

20.09 2017 в 11:50

Защо господинът не повдига въпроса за държавните служители?

29585

6

Izalina

19.09 2017 в 23:30

Понеже навлизаш в много дълга и сериозна дискусия, нека обобщя.

Влизат нашите "смешни" осигуровки в касата. Отделно си има перо Здравеопазване в бюджета.
Всяко управление си прави гаргара с нови експерименти - най-често неуспешни, харчейки безогледно; онкоболни престояват по хикс часа терапия (времето на вливане), но вместо 8 (примерно) касата плаща 36 престой (по процедура), а те си нощуват вкъщи и отиват за "изписване"; майки раждат и по документи стоят 3-5 дни в болницата, дефакто възират при първа възможност стига да са добре - което е ок и за двете страни - касата плаща; отчаяни родители събират 45000 евро от кампании докато чакат да се произнесе фонда, който финално дофинансира още 5к, но ако му видиш отчета е превел 50к към чуждата болница. Касата плаща. Цитирам само примери, на които съм пряк свидетел.
Блестящи офиси, лъскави коли...
Отде средства, бе?

Понеже не съм идиот си имам застраховка. Дори 2 различни. Няма да ти кажа колко ОТКАЗА имам от моя застраховател при разни заведени случаи, но това е трета тема...

още примери? Неизползван препарат за 7бона вече платен от касата не може да бъде върнат в аптеката. Няма практика и процедура. Антикорупционна инструкция? Не мисля. Касата ще плати и следващия. Отде пари?
Друг препарат се изписва по схема на определен брой дни, но и фиксирана дата. Ако месеците в периода ти обаче са повечко 31-дневни, гориш с 2 дни в схемата на аптеките и трябва да цакаш сам 50-100кинта за резервен блистер, та да се държиш здрав...


Всичко е сбъркано тука! Но пари има. Сумите за плащане са грешни. Както и разпределението на плащанията.

29585

4

Izalina

19.09 2017 в 16:36

Влизаме в нова тема за раздутия щат "държавен служител" (най-общо). Счетоводителката в МВР с нищо не бива да е облагодетелствана пред тази в шивашкия цех, та да ѝ плаща държавата осигуровките, или да получава други социални придобивки полагащи се на полевия състав, но това е предмет на друг закон.

Аз подскачам срещу бюджета и разходите на самата НЗОК и очевадното разхищение на средства НЕ за здравеопазване. Осигурителните ни вноски са достатъчно сериозни за да покрият безплатното здравно обгрижване както на децата, така и на пенсионерите.

Ама керванът си върви.

29585

2

Izalina

19.09 2017 в 15:34

Не съм много съгласна.
Здрав и прав здравноосигурен гражданин посещава GP-то си около веднъж годишно и то ако се сети по някаква си причина за контролни прегледи или инцидентно. Освен това си плаща и потребителската такса при това посещение.

За това пък касата финансира лекаря всеки месец, само заради присъствието в списъка. Същата каса, която получава под формата на ежемесечни вноски по 8% от стойността на всеки трудов договор, като останалите осигуряващи се също са ги измислили, а и като вземем предвид, че баце вика, че безработица няма ... това са много пари, ей! Само да си редуцира разходите, сградния фонд, автопарка и готово - ще обере луфта при по-боледуващите деца, като вдигне сумата за дете към GP-то му.

Иначе съм съгласна, че Държавата трябва да си поеме задълженията! Дай да нахлузим родителите и с още такси.
Колкото и образованието до 7ми клас е безплатно ...

10571

1

Hissarion

19.09 2017 в 14:27

Звучи повече от логично. Държавата трябва да си поеме задълженията, а не да ги делегира на трети лица.
 
X

Подкастът на OFFNews