САЩ разреши употребата на ваксината на Pfizer/BioNTech срещу COVID-19

OFFNews 12 декември 2020 в 09:50 1611 0

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) е дала извънредно разрешение за употреба на ваксината срещу коронавирус, разработена от фармацевтичната компания Pfizer&BioNtech, в петък, съобщи Associated Press, позовавайки се на източници. 

Още през следващите дни се очаква да започне ваксинацията на здравните работници и обитателите на домовете за възрастни. 

FDA издаде разрешително за употребата на ваксината, позовавайки се на данни от мащабно проучване. Агенцията беше подложена на силен политически натиск от администрацията на президента Доналд Тръмп, който я обвини, че действа твърде бавно и дори заплаши с уволнение директора й Стивън Хан, ако разрешението не бъде дадено в петък.

Решението ще даде началото на една от най-големите кампании за ваксинация в историята на САЩ, но ще има и глобални последствия заради примера, който САЩ дават на останалите страни. 

Във видеоизявление президентът Тръмп заяви, че ваксината на Pfizer е преминала "златните стандарти за безопасност" и е "едно от най-великите научни постижения в историята".

Близо 3 млн. дози се очакват да бъдат доставени при първата доставка на ваксината в страната. През следващите седмици САЩ очаква ваксината на Moderna също да получи одобрение.

Страната иска да ваксинира 20 милиона души до края на декември, като се надява да има достатъчно количества за ваксинирането на още 30 милиона през януари и на 50 милиона през февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови