Съюзът на фелдшерите иска оставката на здравния министър

OFFNews 17 ноември 2020 в 08:57 1833 0

Съюзът на лекарските асистенти и фелдшерите поиска оставката на здравния министър. Организацията излезе с остра позиция за водената до момента политика и усложнената епидемична обстановка.

Пред БНТ председателят на съюза Александър Александров настоя да се признаят лекарските асистенти и да се създаде наредба за функциите и дейностите им, задължение, което здравното министерство не е изпълнило, въпреки че от три години в медицинските университети специалността "лекарски асистент" е включена в учебната програма. 

"Сваляме доверие от настоящия министър, защото три месеца вече чакаме за среща с него, за диалог", заяви Александров.

Той обясни, че фелдшерите винаги са били на първа линия и преди коронавирусната пандемия са се срещали със стотици вирусни инфекции и инфекциозни заболявания с голяма значимост за здравеопазването.

"Заплащането от 1000 лв. не навсякъде достига до нашите специалисти. Има съответните материали по отношение на предпазни средства, по отношение на дезинфектанти, но въпросът с кадровия дефицит на лекарски асистенти е изключително голям", каза Александров.

Според него, ако управляващите са вземали далновидни решения през годините, сега можеше да се реагира много по-адекватно. По думите на Александров мястото на тези специалисти би могло да бъде в спешната помощ, в превенцията и лечението на инфекцията, в извънболничната помощ. 

"Нашата професия е недобре оценена и недобре позиционирана в здравната система", категоричен бе председателят на Съюза на лекарските асистенти и фелдшерите.

Александров съобщи, че от съюза са писали и до Министерския съвет с искане за признаване на специалността и признаването им като самостоятелна съсловна организация, но отговор не е последвал. 

Той обясни, че към момента лекарските асистенти и фелдшери официално са членове на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, но мястото им не е там, тъй като извършват и медико-диегностична дейност.

"Ние сякаш не съществуваме, сякаш сме в нелегалност", заяви Александров и допълни, че за момента не предвиждат протести заради епидемичната обстановка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!