Съд в Нидерландия отхвърли иск за отмяна на COVID сертификатите

OFFNews 06 октомври 2021 в 17:24 1029 0

Нидерландски съд отхвърли иск за отмяна на изискването за представяне на т.нар. "корона пропуск" при посещение на ресторанти, барове, музеи, театри и други обществени места в страната, предаде Ройтерс.

Съдът в Хага заяви, че правителството има право да изисква доказателства за ваксинация срещу COVID-19 или направен неотдавна негативен тест, за да ограничи разпространението на коронавируса. Повечето други мерки за социална дистанция бяха отменени предишния месец.

Правителството е показало убедително, че неваксинираните лица са изложени на по-висок риск от заразяване, както и че има по-голям риск да заразят околните, подчерта съда. Той отхвърли твърденията на противниците на здравните сертификати, че правилата са дискриминационни срещу тези, които не искат или не могат да се ваксинират.

"Не е показано ясно, че има различно отношение, за което не съществува обективна, разумна причина", подчертава съдът.

Нидерландското правителство въведе здравния сертификат в края на миналия месец, въпреки силна съпротива в парламента. Премиерът Марк Рюте заяви, че това е необходимо за предотвратяване на нова вълна от заразяване.
Работните места не изискват представянето на здравен сертификат.

Новите случаи на заразяване в Нидерландия нараснаха с 2 на сто през последната седмица, достигайки 72 на 100 000 жители. Броят на новите пациенти с коронавирус в болниците остава стабилен, на едно от най-ниските си равнища от месеци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови