С 4 вида тестове се проверяват пробите за Covid-19 у нас, до момента всички са отрицателни

Наказанието за нарушаване на карантината в Израел е 7 години затвор, а в Гърция - 2

OFFNews 07 март 2020 в 17:54 4167 0

39 са пробите, които са изследвани у нас днес: Варна - 3 отрицателни проби; ВМА - 21 отрицателни; Национална лаборатория - 15 отрицателни. Четири проби се повтарят поради съмнителен резултат и се пускат отново за изследване, с други тестове, това съобщи на редовния брифинг на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Той уточни, че това е обичайна практика, тъй като такива проби има всеки ден. Поради недостатък на методиката, след определен цикъл се появяват фалшиво положителни резултати, за които има вече изработен алгоритъм. Резултатът се повтаря с кит (тест) от друг производител, прави се и междулабораторен контрол. В нашите лаборатории вече има тестове от четири производителя.

Държавите, в които няма регистриран случай, са малко и предимно на Балканите - България, Албания, Турция, Черна гора. В Малта са съобщили за положителна проба.

Карантината

"Разчитаме на самосъзнанието на всеки гражданин. Няма особена гласност за хората, които са под карантина у нас, възможно е дори съседите им да не предполагат. Това е въпрос на гражданска съвест", коментира проф. Мутафчийски.

По думите му по света има различни мерки при нарушаване на карантината. Повечето страни са като България, залагат на съвестта на гражданите. Има и такива, в които има много драстични мерки. В Израел под карантина са поставени около 100 000 души и наказанието за нарушаването й е 7 години затвор. Същото е и в Гърция, където се предвиждат до 2 години затвор за нарушаване на карантината.

"Въпреки че това не се води особено опасна инфекция, все пак рухват цели икономики в света и това е достатъчно сериозен довод да се вземат извънредни мерки. Когато това се прави в целия свят, ние не можем да останем безучастни", каза шефът на оперативния щаб.

Лекарите препоръчат поставените под карантина да се изолират в отделно помещение, да ядат в чинии - най-добре еднократни. Проветряването да става често, и то навън от самата стая, като стоят затворени всички врати в общото пространство на жилището. Ако се налага ходене, препоръчително е да е пеша или с личен транспорт, да не се ползва обществен.

Нови огнища

От т. нар. държави-джуджета вече има по един случай - Сан Марино, Монако, Андора и Лихтенщайн. 

В Гръция случаите на заразени с коронавирус са вече 46, В Сърбия няма динамика - 1 случай.

В Германия и Франция през последното денонощие са нараснали с 200, около 700 са вече заразените там. Иран обявява най-големият скок за деня с над 1000 случая.

Грипът

Очаква се грипната епидемия да отшуми, в понеделник вероятно ще са пиковите стойности и след тях ще настъпи спад, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му към момента няма данни за починали от грип Б.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!