Руски учени твърдят, че ефективността на Спутник V е 91,6%

OFFNews 02 февруари 2021 в 18:55 1826 1

Снимка БТА/AP

Руската ваксина срещу коронавирус Спутник V е 91,6% ефективна, сочат първоначалните резултати от последния етап на клинични изпитания, публикувани в британското научно списание "Лансет".

Резултатите се основават на данни от 19 866 доброволци, една четвърт от които са получили плацебо, твърдят учените от института "Гамалея" в Москва. Те допълниха, че след двете дози на ваксината, поставени в интервал от 21 дни, ефективността на Спутник V е 91,6%.

Най-често посочваните странични ефекти от ваксината са грипоподобни симптоми, болка на мястото на инжектиране и умора. Четири смъртни случая са регистрирани по време на проучването, като нито един от тях не се смята да е в резултат на ваксината.

Според руските учени резултатите означават, че светът разполага с "ефективно оръжие в борбата със смъртоносната пандемия". 

"Русия беше права през цялото време", каза Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за директни инвестиции, който отговаря за продажбите на ваксината в чужбина.

Той заяви още, че Русия е изпратила резултатите от проучванията на Европейската агенция по лекарствата, както и че се надява преговорите скоро да започнат, а ваксината да бъде одобрена в ЕС.

В момента Спутник V е одобрена от 15 държави, сред които и Унгария - първата европейска държава, която разреши употребата на руската ваксина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

03.02 2021 в 01:24

Хубава ще е ако е така, но нека първо си завършат третата фаза от изпитването