Русия твърди, че ефективността на втората й ваксина е 100%

OFFNews 19 януари 2021 в 15:15 2099 0

Имунологичната ефективност на руската ваксина срещу Ковид-19 "ЕпиВакКорона", разработена от научния център по вирусология и биотехнологии "Вектор", е сто процента според резултатите от първите две фази на клинични изпитания, съобщи ТАСС, като цитира пресслужбата на Роспотребнадзор.

Към този момент независими международни проучвания не са потвърдили твърдението на руските здравни власти.

"Ефективността на ваксината се състои от нейната имунологична ефективност и от профилактичната й ефективност. Според резултатите от първа и втора фаза на клиничните изпитания, имунологичната ефективност на "ЕпиВакКорона" е 100 процента", пише в съобщението на Роспотребнадзор.

Наличието на антитела срещу новата коронавирусна инфекция не пречи на ваксинирането с  "ЕпиВакКорона". Преди имунизацията обаче е необходимо човек да е напълно възстановен от заболяването и да се консултира с лекар, уточниха от Роспотребнадзор.

Втората руска ваксина срещу COVID-19 е регистрирана в средата на октомври. Създадена е на базата на пептидни антигени в новосибирския център "Вектор" към Федералната служба за надзор върху защитата на правата на потребителите и хуманното отношение към човека. Ваксината е наречена "ЕпиВакКорона".

Препаратът се препоръчва да се прилага два пъти, вътремускулно, с интервал от 14-21 дни, в доза от 0,5 милилитра.

Както отбеляза ръководителят на отдела за зоонозни инфекции и грип в Центъра „Вектор“ Александър Рижиков, въпреки че ваксината не дава доживотен имунитет от COVID-19, тя предпазва от инфекция поне шест месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!