Русия пуска втора ваксина срещу COVID-19 през септември

OFFNews 27 август 2020 в 16:05 3100 0

Русия ще има втора ваксина срещу коронавирус, готова за употреба през следващия месец. Това обяви президентът Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.

По думите му ваксината се разработва от Института "Вектор" в Новосибирск, който има четвъртото и най-високо ниво на биологична безопасност.

Путин изрази надежда, че втората вълна от коронавирусната пандемия няма да удари световната общност и че е преминал пикът на заразата в Русия.

Според него над 25% от хората в осем региона на страната имат имунитет срещу вируса, но по-нататъшната бдителност на руските граждани остава ключова за овладяване на епидемията.

Руският лидер коментира и състоянието на дъщеря си, за която по-рано обяви, че е била ваксинирана с препарата "Спутник V" - първата ваксина срещу коронавирус в света. Той съобщи, че тя се чувства добре и има изработени антитела.

"Първият ден след ваксинирането тя имаше температура 38,4 градуса, а на следващия малко над 37. След поставянето на втората ваксина, след 21 дни, имаше леко повишаване на температурата, но сега всичко е нормално", коментира Путин и уточни, че дъщеря му не се е съветвала с него при вземане на решението да се ваксинира.

"Тя е възрастен човек, просто съобщи, че е взела такова решение. Ваксинира се като доброволец. Заради професията си тя общува с много хора и искаше да се чувства защитена", добави президентът.

По-рано вицепремиерът Татяна Голикова разкри, че досега 27 страни по света са заинтересовани да закупят първата руска ваксина, която, според нейните разработчици, осигурява имунитет поне две години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови