Рекорд - 893 000 заразени за ден с COVID-19 в света, една трета са в Индия

OFFNews 24 април 2021 в 22:12 2561 0

Снимка AP Photo/Altaf Qadri

Пациенти получават терапия с кислород в кола в индийския града Гурдуара.

По света вчера бяха регистрирани над 893 хиляди случая на заразяване с COVID-19- рекорден брой за един ден, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Над една трета от тези случаи са в Индия, където вчера бяха регистрирани 332 730 новозаразени.

В Индия има недостиг на ваксини, на болнични легла и на бутилки с кислород. Страната се превърна в най-голямото огнище на пандемията, а броят на новите случаи расте лавинообразно. Изчислява се, че на всеки 4 минути има смъртен случай, свързан с COVID-19. Властите предупредиха, че здравната система е на ръба и призоваха за международна помощ.

През изминалата седмица, докато държави от Запада отчетоха напредък с масовите ваксинации, а някои дори оптимистично заявиха, че излизат от третата вълна на пандемията, Индия припомни за страшното лице на вируса. И за това как една цяла държава може да остане без жизненоважни медикаменти.

Преди тази седмица най-високият дневен брой на случаи на заразяване по целия свят бе регистриран на 8 януари, когато заразените бяха 819 хиляди. 

През седмицата бяха регистрирани над 5,5 милиона случаи на заразяване по света, от които почти два милиона в Индия. Индия регистрира и рекорден брой смъртни случаи от COVID през последните 24 часа - 2624. Общият брой на смъртните случаи в Индия е близо 190 хиляди.

Очаква се прагът от 150 милиона заразени по света да бъде преминат идната седмица.

Учени смятат, че тревожността, свързана с новия коронавирус, може да накара някои хора да развият компулсивни хигиенни навици, които да им попречат да се реинтегрират във външния свят и след края на пандемията, съобщи междувременно електронното издание на "Гардиън".

За синдрома на тревожността от Ковид за пръв път се заговори миналата година, когато Ана Никчевич от университета Кингстън и Маркантонио Спада от университета Лондон Саут Банк забелязаха, че хората развиват особен комплекс навици, свързани с коронавируса.

Синдромът се характеризира с компулсивна проверка за симптоми на COVID-19, избягване на обществени мести и обсесивно почистване и дезинфекция. Сега учените бият тревога, че обсесивната тревога и избягване на заплахите, включително нежеланието да се използва градски транспорт или дезинфекцията на дома с часове, няма да отминат лесно дори и когато COVID-19 бъде поставен под контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!