Разполагаме със 7,2 млн. годни ваксини, 200 000 дози са бракувани

OFFNews Последна промяна на 29 октомври 2021 в 11:34 986 0

Снимка Архив/БТА

"Към днешна дата България разполага 7,2 милиона дози от всички ваксини, има достатъчно. Не виждам причина да не стигнат, но ако това се случи, има възможност да се поръчат още", това каза по NOVA NEWS Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Той добави, че вече се поставят 20 000 на дневна база, което е добър знак.

"Има ваксини с изтекъл срок на годност - това са 200 000 дози, които не са усвоени, те са бракувани и ще бъдат унищожени. Какви са финансовите загуби, ще бъде изчислено по-късно", информира специалистът.

Стана ясно, че страната ни е дарила 550 000 дози ваксина, 100 000 са били препродадени.

Относно безопасността на ваксините, Кирилов информира, че се получават ежемесечни доклади по този въпрос и потвърди, че са правени много клинични проучвания преди да се пуснат препаратите в употреба.

"Стандартна процедура е срокът на годността да се променя, тъй като данните се променят, касае се за промяна срока на годност от 6 на 9 месеца на ваксината на Pfizer от страна на Европейската агенция по лекарствата", каза още той по отношение на твърдението, че се използват у нас ваксини с изтекъл срок.

Новият срок на годност ще важи и за новото производство на ваксината на Pfizer.

Той добави, че в момента се поставят дози от флакон, на който пише срок на годност 6 месеца, но те реално вече са ефективни до декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови