Ръст на заразените с COVID-19 в Европа, 20 млн. са случаите в САЩ

OFFNews Последна промяна на 26 юни 2020 в 07:16 2499 0

За първи път от месеци Европа регистрира ръст на заразените с коронавирус на фона на разхлабване на ограниченията, съобщават от Световната здравна организация.

На 11 места, включително Армения, Швеция, Молдова, Северна Македония, Албания, Босна и Косово, ускореното предаване на заразата е довело до значително нарастване на случаите, констатира регионалният директор Ханс Хенри Клуге. Той предупреди, че без съответни мерки, здравните системи ще бъдат доведени до ръба на възможностите им.

Повече от два милиона и 600 хиляди случаи на COVID-19 и 195 000 смъртни случаи са регистрирани в Европейския регион на СЗО, който обхваща 54 страни и седем територии в Европа, Близкия изток и Централна Азия. Дневно се отчитат 20 хиляди нови случаи и над 700 починали.

Страни като Полша, Германия, Испания и Израел са предприели бързи действия за овладяване на огнища в училища, мини и заводи за преработка на храни, отчита д-р Клуге.

СЗО очаква заразата да затихне в повечето страни с напредването на лятото, но предупреждава, че трябва да се готвим за есента, особено при отсъствието на ефективно лечение и ваксина срещу коронавируса.

20 милиона души в Съединените щати вече са заразени с коронавирус, изтъкват американските здравни власти. Според тях реалните случаи са вероятно 10 пъти повече от съобщаваните.

Учените обясняват разликата с тестването единствено на хора със симптоми. Щатът Тексас прекрати отварянето си заради ръст на заразените и приетите в болница. През последните дни някои южни и западни щати съобщават за рекорден брой инфектирани.

Университетът във Вашингтон прогнозира 180 000 починали до октомври, или 146 хиляди, ако 95 процента от американците носят маски.

Американските здравни власти посочват, че между 5 и 8% от цялото население е било изложено на патогена и призоваха хората към социална дистанция, носене на маски и миене на ръце. Тази седмица Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът обявиха, че ще поставят под 14 дневна карантина влезлите от други 8 американски щата.

Световната здравна организация очаква следващата седмица броят на починалите от COVID-19 да достигне половин милион души от началото на пандемията, а броят на заразените - 10 милиона души. Прогнозите обяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус пред комисията на Европейския парламент по околната среда, общественото здраве и сигурността на храните.

Той отбеляза, че досега заразените по света са 9,2 милиона, а жертвите са почти 480 хиляди. 

По думите му последиците от пандемията ще се усещат дълги години, затова е необходимо занапред държавите да отделят поне по един процент от брутния си вътрешен продукт за здравеопазване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови