Ръст на заразените с COVID-19 деца

OFFNews 07 януари 2022 в 09:05 3386 0

Снимка Pixabay

Расте броят на заразените с коронавирус деца у нас. Най-сериозно е положението в Бургаско. В единственото инфекциозно отделение в областта, в което се лекуват деца с COVID-19, от 15 легла 10 са заети. Най-малкият пациент в момента е бебе на 1 месец, най-големият - на 16 г., това съобщи за Нова телевизия д-р Светослав Тодоров, зам.-директор на УМБАЛ Бургас.

Областта е в тъмночервената зона от началото на новата година. По думите на д-р Тодоров състоянието на малките пациенти е задоволително:

"Децата се лекуват по утвърдените стандарти, част от инфекционистите са и педиатри, което улеснява проследяването на пациентите. Най-честите симптоми са повишена температура, обща слабост, болки в гърлото, някои са с развита пневмония, обясни специалистът.

В университетската болница леглата за неусложнени случаи са 108, интензивните са 12 и към тази сутрин свободни са 5 от тях, поясни зам.-директорът.

Натиск върху болниците има и в Русе, където на 5 януари беше регистриран абсолютен пик на заболеваемостта от началото на пандемията - над 250 случая за денонощие. От 108 легла за неусложнени случаи в болница "Медика" само 8 са свободни, а незаетите интензивни са 3, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Йотов. Той увери, че при нужда болницата може да разкрие още легла за COVID болни, тъй като там се лекуват и пациенти от областите Силистра и Разград.

По думите на специалиста през последните дни броят на положителните проби се е увеличил тройно. Увеличават се и желаещите да се ваксинират, затова от РЗИ разкриват допълнителни зелени коридори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!