Ръст на децата с варицела и скарлатина във Варна

OFFNews 02 февруари 2023 в 17:47 1332 0

варицела

Снимка Getty Images

Данни на РЗИ Варна

Сериозно се е увеличил броят на децата, болни от скарлатина и варицела, съобщиха днес от Областната управа във Варна. Информацията е на база данните на Регионалната здравна инспекция в крайморския град. Двете заболявания засягат най-вече деца от 1 до 9 години, съобщи БТА.

Наложително е медицинските специалисти в детските заведения и в училищата да повишат сутрешния филтър и да не пускат малчугани с видими оплаквания, посочват от Областната управа. От там припомнят и нуждата от дезинфекция и проветряване на помещенията в сградите.

В детските заведения трябва поне по два пъти на ден да се извършва влажно почистване на подове, маси, дръжки на врати, парапети, уреди за работа и игра, тоалетни чинии, мивки, кранове. Освен това, е нужно да се дезинфектират приборите и съдовете за хранене след всяка употреба, както и трапезната посуда. Играчките, масите и столовете трябва да мият ежедневно. Помещенията да се проветряват поне по два пъти на ден, спалното бельо да се изтупва често, завивките и килимите – по веднъж седмично, а дюшеците – всеки месец, подчертават от местната РЗИ.

При дезинфекция е задължително да се използват само препарати, разрешени от здравното министерство.

БТА уточнява, че по данни на РЗИ за периода от 20 до 26 януари във Варненско са регистрирани 228 случая на варицела, при 145 през предходната седмица. В областния център са регистрирани 191 от заразените деца. Случаите на скарлатина са 33, при 10 през предходната седмица. Всички болни деца живеят във Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков