Препоръка: Ваксините срещу ротавируси и варицела да станат задължителни

OFFNews 29 ноември 2022 в 14:53 892 0

педиатрична асоциация

Снимка Скрийншот

Българска педиатрична асоциация

Ваксините срещу ротавируси и срещу варицела, които сега са препоръчителни, да се включат в задължителния имунизационен календар, предлагат от Педиатричната асоциация. Препоръката е направена в становище на Българската педиатрична асоциация.

Асоциацията препоръчва и момчетата да се ваксинират срещу човешки папиломен вирус. Ваксинирането на момичета на 12-годишна възраст срещу човешки папиломен вирус в България се извършва по национална програма, като ваксината е препоръчителна и безплатна. Досега по програмата са ваксинирани само момичета.

От педиатричната асоциация предлагат още ваксината да се прилага във възрастовия диапазон 9-18 години. 

За ваксината срещу менингококи, която също е препоръчителна в България, педиатрите предлагат да се засили информационната кампания за необходимостта от менингококови ваксинации, особено при рисковите групи деца.

Предлага се също да се засили информационната кампания и за необходимостта от ваксина срещу хепатит А, особено при рисковите групи деца и възрастни в затворени колективи, изложени на лоши санитарно-битови условия. Ваксината срещу хепатит А е препоръчителна.

Педиатрите препоръчват още приложение на ваксини срещу коронавирусната инфекция при деца с хронични дихателни, сърдечносъдови, ендокринни, ревматологични и хематологични заболявания, както и за деца с наднормено тегло.

Противогрипната ваксинация да е всяка година, с четиривалентна ваксина и да е за всички деца над шестмесечна възраст, препоръчват още лекарите. В становището им е посочено, че тя трябва да е безплатна. Ваксината срещу грип също не е задължителна в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Предизборно със Светльо Витков