Работещите в Спешна помощ: Държавата не ни зачита за медици от 'първа линия''

OFFNews 02 април 2020 в 13:57 1548 0

Снимка Александра Маркарян

Държавата не зачита работещите в Спешна помощ за медици от първа линия в борбата с COVID-19, твърди в писмо до медиите д-р Д. Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ (НАРСМП), която адресира неотложните проблеми на центровете към оперативния щаб.  

По думите й спешните медици не са тествани и не се знае колко от тях са болни от COVID-19 от началото на епидемията. Не им се правят тестове след всеки контакт с болен от COVID-19, дори когато са карантинирани или се разболеят.

"Оказва се, че трудът на другите ни колеги, на полицаите, военнослужещите, шофьорите на автобуси, на депутатите е по-рисков от нашия", казва в писмото си д-р Кателиева.

Сериозен проблем е липсата на достатъчно защитни облекла, с каквито разполагат медиците от интензивни и инфекциозни отделения. Пациентът с COVID-19 е еднакво заразен за всички, а на спешните медици се дават екипи, само ако има информация, че пациентът е съмнителен, твърди председателят на НАРСМП.

От асоциацията настояват за бързи тестове, с които да диагностицират пациентите си, тъй като работата на тъмно води до грешни диагнози, неправилни или пропуснати хоспитализации.

От писмото на д-р Кателиева става ясно, че до момента нито един спешен медик не е получил обещаните 1000 лв. премия за работата си с пациенти c COVID-19. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews