Психолози ще обсъждат грижата за пациенти с онкозаболявания

OFFNews 04 ноември 2022 в 16:37 688 0

психично здраве

Снимка Pixabay

Събитието ще се проведе на 12 и 13 ноември в столицата

Грижата за пациентите със злокачествени заболявания е във фокуса на четвъртото издание на „Дни на психоанализата в болница“. Събитието ще се проведе на 12 и 13 ноември в столицата.

Организатори са Ателие за свободни асоциации и Асоциацията на психолозите и психотерапевтите, работещи в медицински структури.

Основната цел на форума е да популяризира психологичната практика в клинична среда сред психолози и психотерапевти, лекари, медицински сестри и акушерки, социални работници, като предоставя достъп до най-съвременните практики в сферата и дава по-висока информираност на медицинските специалисти от различни специалности и отделения, как могат да работят съвместно с клиничните психолози в ежедневната практика, по отношение на намаляване на тревожността сред хоспитализираните пациенти, а също и на стреса при самите медици.

Лекторите ще представят практиките за консултиране, подкрепа и психотерапия по време на онкотерапиите и след тях, както и положителните резултати в онколечение, когато психологичната грижа започва на място в болницата, паралелно с него. Ще се дискутират и подходите за намаляване на стреса и подкрепата, както на онкопациента, така и на неговите близки.

Акцент в тазгодишното издание е и прерастването на Центъра за психоанализа и медицина в МБАЛ „Надежда“ в Национален център за психосоматична терапия на онкологични и хематологични заболявания и ще бъде представена иновативната практика на психоаналитичната грижа, която болницата въвежда по най-модерния световен стандарт.

Подготвената програма е разнообразна и представяща опита на най-модерните психоаналитични и психосоматични институти в Европа, както и на едни от най-изявените български лекари.

В рамките на конференцията ще бъде проведена и Кръгла маса, посветена на регулацията, конституирането и регламентирането на психологичната подкрепа в медицински структури.

Пред общността на психолозите в България стоят множество въпроси - липсата на закон и ефективна регулация, липсата на официални нормативни стандарти и стандарти за добра практика, както и множество други въпроси, които касаят доброто име на професията, развитието на усилията на работещите специалисти, удовлетворението от нея, както и наследството, което се оставя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови