Прочут психотерапевт: Травмата е нещо, с което човек не може да се справи сам

OFFNews 19 май 2022 в 11:14 3105 0

д-р Габор Мате

Болката е естествена част от живота, която всеки изпитва в трудни моменти. Докато травмата е нещо, с което човек не може да се справи сам, твърди канадският лекар и психотерапевт Габор Мате, цитиран от БТА.

В сряда той се срещна с почитатели в рамките на събитието "Мъдростта на травмата в токсичната култура на XXI век".

В разговор с публиката той посочи, че хората, които усещат състрадание и имат здрави връзки с другите, се справят по-добре със страданията в живота, отколкото тези, които живеят по-изолирано.

"Когато някой в живота ви ви разбира, дори и да не може да ви помогне, се чувствате по-добре", каза психотерапевтът.

Доктор Мате разказа, че традиционните общества се справят по-добре с възпитанието на децата си, за разлика от това, което се случва в западната култура днес. Според него, когато едно дете направи беля, не е добре да бъде наказвано, тъй като в този момент изпитва най-силна нужда от връзка с родителите си.

Габор Мате посочи, че правилното свързване между родител и дете се превръща в основа за израстването на един здрав индивид. Допълни, че трябва да се има предвид каква е целта на обществото – да коригира поведението на децата или да се грижи за тяхното развитие.

"Когато се опитваме да поправим поведението, понякога нарушаваме развитието им", каза лекарят.

Д-р Мате обясни и кои са причините за пристрастяването: обект на пристрастяване могат да бъдат не само наркотиците, а почти всичко – алкохол, храна, пазаруване, хазарт, работа и др. По думите му пристрастяването е проява, при която дадено лице намира временна утеха в нещо, но в дългосрочен план това му вреди.

Мате допълни, че не това, към което някой е пристрастен и което успокоява болката му, е болестта.

"Първичният проблем е защо искате да избягате от реалността, защо изпитвате болка. В основата на това е травмата". По думите на лекаря пристрастеният е нормален, но страдащ човек, който иска да бъде изслушан и разбран.

Габор Мате даде отговор и на въпроса защо чувствата оказват влияние върху човешкото тяло. Според него всички системи в организма са свързани и всичко, което се отразява на нашите чувства, се отразява и на нашето тяло. Мате допълни, че всички болести днес се дължат на връзката между тялото и емоциите, както и на начина, по който живеем.

Посещението на д-р Мате в София е част от неговото европейско турне. Срещата в столицата бе организирана от Science and Nonduality, чиито екип е зад филма "Мъдростта на травмата“, в партньорство с издателство "Кибеа" и "Чай във фабриката", подкрепени на института "Лист".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС