Проучване: Злоупотребата с алкохол води до загуба на мускулна маса

OFFNews 29 май 2023 в 15:16 848 0

алкохолизъм

Снимка Pixabay

Изследване на Университета на Източна Англия

Според нови изследвания пиенето на много алкохол в младежка възраст излага на риск от загуба на мускулна маса и слабост на по-късен етап от живота, съобщава ЮПИ.

Според изследователския екип от Университета на Източна Англия (УИА) в Обединеното кралство тези резултати са още една причина да се намали навреме консумацията на алкохол.

Загубата на мускулна маса с напредването на възрастта води до проблеми като слабост и немощ на по-късен етап от живота, казва професор Айлша Уелч от Медицинския факултет в Норич към УИА. - Консумацията на алкохол е основен рисков фактор, който може да бъде променен, за много заболявания, затова искахме да разберем повече за връзката между пиенето на алкохол и здравето на мускулите с напредването на възрастта.

Използвайки данни от Биобанката на Обединеното кралство за близо 200 000 души на възраст от 37 до 73 години, изследователите установяват, че хората с най-малка мускулна маса в проучването са пиели еквивалента на около бутилка вино дневно. Изследователите са взели предвид и размера на тялото, тъй като по-едрите хора имат повече мускулна маса. Освен това са включили като параметри консумацията на белтъчини и физическата активност.

Повечето от хората бяха на възраст между 50 и 60 години. Установихме, че тези, които пиеха много алкохол, имаха по-малко количество скелетни мускули в сравнение с хората, които пиеха по-малко, след като взехме предвид размера на тялото им и други фактори, казва Джейн Скинър, също от Медицинския факултет в Норич. - Видяхме, че проблемът става наистина сериозен, когато хората пият по 10 или повече алкохолни единици на ден“, което се равнява на една бутилка вино или четири или пет бири, обяснява той.

Мускулната маса и консумацията на алкохол са измервани по едно и също време при изследваните хора, така че изследователите не могат да бъдат сигурни в причинно-следствената връзка.

Все пак „това проучване показва, че алкохолът може да има вредно въздействие върху мускулната маса при по-високи нива на консумация“, каза Уелч.

Знаем, че загубата на мускулна маса с напредването на възрастта води до проблеми като слабост и хилавост, така че това предполага още една причина да се избягва рутинното пиене на големи количества алкохол в средна и ранна напреднала възраст, добави тя.

Резултатите от изследването са публикувани в сряда в сп. „Калсифайд тишу интернешънъл“, официалното списание на Международната фондация по остеопороза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови