Програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията представи здравното министерство

OFFNews Последна промяна на 15 август 2019 в 10:45 1175 0

Снимка Архив

Министерството на здравеопазването представи за обществено обсъждане Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията у нас, съобщиха от здравното ведомство.

Недостиг на специалисти, недоразвита и зле оборудвана материална база за вземане, съхраняване и присаждане на стволови клетки са само част от проблемите, които чакат решение. Като минус се отчита липсата на информираност и солидарност у населението и недостатъчните мерки за насърчаване на донорството.

Стратегическата цел на програмата е да се подобри организационния модел на донорството и трансплантацията на органи в страната. Предвижда се сформирането на Национален координационен съвет, който ще ръководи програмата. Здравното министерство и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ ще определят координаторите по донорство, които ще следят донорските ситуации по региони.

В договорите за управление на директорите на болници, в които се извършват дейности по донорство, ще бъде вписана изричната отговорност за организиране на процеса по откриване, поддържане и предоставяне на потенциални донори и контролиране на дейността.

Създава се възможност за ползване на информацията за хоспитализирани пациенти на НЗОК за контрол и наблюдение на дейностите по донорство и трансплантация.

Предвижда се да бъде изградена връзка между системата за отчитане на болниците към съответните здравни каси и софтуера на „Медицински надзор“, НЗОК и здравното министерство.

Проектът на програмата и работният план към нея са публикувани на сайта на МЗ за становища и коментари.

Регистрите на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ показват, че през последните години (2016-2019 г.) у нас са направени 108 трансплантации на бъбрек, 41 на черен дроб, 19 на сърце. 177 са пациентите с трансплантирани стволови клетки.

Към момента за трансплантация на бъбрек чакат 1018 болни, 47 са пациентите за трансплантация на сърце, 46 души се нуждаят от черен дроб. 18 са болните, които очакват трансплантация на бял дроб и 10 на панкреас.Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови