Проф. Постаджиян: Хипертониците да не спират лекарствата си в горещите дни на пандемията

Хидроксихлорохинът трябва да се приема под лекарско наблюдение и най-малко под кардиографски контрол

OFFNews 04 август 2020 в 12:18 2844 0

Снимка Архив

Пациентите с високо кръвно налягане, които се лекуват от COVID-19, не трябва са спират лечението си за хипертония, защото с него имат една допълнителна защита, каза по БНР проф. Арман Постаджиян, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ „Св. Анна“ и председател на Управителния съвет на Българската лига по хипертония.

По думите му медикаментите, съдържащи хининови препарати и хидроксихолорихина, имат определени странични ефекти, свързани със сърцето. Могат се получат камерни аритмии при безогледно използване на хлорохин и хидроксихолорихина. Затова общата препоръка е тези медикаменти да се приемат под лекарско наблюдение и най-малко под кардиографски контрол. Не би следвало те да се приемат като останалите медикаменти, предупреждава кардиологът.

Проф. Постаджиян обясни, че през летния сезон доставяме на организма достатъчно витамини, но едва ли използването на витамин С при болен с коронавирус или като профилактика ще промени по някакъв начин хода на заболяването и на лечението.

„Насреща ни е заболяване, което е особено неприятно от гледна това на това, че предизвиква промени в малките кръвоносни съдове под формата на микротромби, има някаква интерференция с витамин С, но общите мероприятия са тези, които би следвало разумно да използваме, така че да се предпазим от заразяване“, каза специалистът.

Кардиологът обърна вниманиие на това, че хипертониците трябва да се опитат да увеличават движението си в ежедневието – дори едни банални разходки от половин час, защото това със сигурност би увеличило имунитета им.

Проф. Постаджиян припомни,че българинът по принцип има рисков профил като тютюнопушене и начин на хранене – затова балансираната храна също би допринесла за добрия имунитет.

Най-важният съвет към хората с високо кръвно налягане по време на горещините е да не спират терапията си. Това е важно и в условията на пандемия, посочи още проф. Постаджиян. Той уточни, че високите температура снижават стойностите на кръвното налягане. Ако се променя лечението обаче, това трябва да става само под лекарско предписание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови