Проф. Момеков: Ще му скроим шапка на този вирус, вижда му се краят

OFFNews 16 декември 2020 в 09:49 7484 0

"Мисля, че ще му скроим шапка на този вирус, вижда му се краят, това са последните му напъни, аз съм оптимист." Това каза по Нова телевизия проф. Георги Момеков, председател на Българското дружество по научна фармация.

Той подчерта, че когато става дума за ефективността на ваксините слуша големите международни престижни организации. По думите му ваксинационната кампания по света е започнала доста ударно.

"Мисля, че част от притесненията на всички играчи в тази игра, ще отпаднат, когато ваксината дойде. Сега се говори малко преждевременно. Ваксина няма, но дайте сега да чуем всички, включително и тези, които хабер си нямат за какво става въпрос. Защо някои от ваксините са готови толкова бързо – защото това е нова технология, която позволява бързо да се направят проучванията", коментира фармакологът.

Той подчерта, че информационната РНК (б. р. на която е базирана ваксината на Пфайзер/Бионтех) не е нещо ново.

"Проучване, което се прави върху 44 000 души не е нещо, което се случва много често. Докато ваксината дойде ще имаме опит от милиони сложени ваксинации при големите нации", каза професорът.

Той самият би предпочел да си постави конвенционална ваксина, но по думите му този вид ваксини едва ли ще са готови преди последната четвърт на следващата година, тъй като при тях процесът е по-бавен.

"В САЩ в момента умират хиляди на ден, там човешкият живот се изчислява в милиони долари, защото загубата на човешки живот отеква в БВП. Отделно налице е хуманитарната криза", обясни стартиралата ваксинация в страната проф. Момеков.

Той бе категоричен, че на този етап ваксината е единственият механизъм, който може да ограничи пандемията. 

За мерките

"Не мога да не се консолидирам с медицинските специалисти, защото те са хората, които ще понасят много от щетите, част от тях се заразяват, ежедневието им е изпълнено със стрес. Мисля, че хубаво на този етап да не се отхлабват много мерките – колко и как ще решат, но в голяма Европа навсякъде се затягат", каза Момеков.

Какви са притесненията му

"Лошото е, че част от обществото не иска да приеме, че този проблем е сериозен. Не искам никого да агитирам, но ценностна система, която казва – "Аз няма да се ваксинирам защото съм против, обаче като тръгна за Гърция и ми искат ваксина, ще ми осигури ли държавата ваксина?" Това е голям проблем. Ако се държим разумно и с емпатия към хората, които работят в болниците ще сме малко по-добре", коментира професорът.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови