Проф. Кантарджиев: Ваксинираните с Астра Зенека да си сложат трета доза РНК, защото защитата им срещу Омикрон е 20%

45% са имунизираните срещу COVID-19 столичани, съобщи професорът

OFFNews 13 декември 2021 в 11:55 8607 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

"Има първични данни за ефективността на ваксините срещу Омикрон. Препоръчвам имунизираните с Астра Зенека да си поставят трета доза РНК ваксина, защото защитата им срещу Омикрон е около 20%". Това каза по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинациите към Столична община.

Той предупреди, че хората, които са преболедували, имат значително по-слаб имунитет срещу новия вариант от ваксинираните. Добрата новина според микробиолога е, че засега Омикрон оправдава очакванията за естествен еволюционен процес - той е по-заразен, но се боледува по-леко, потвърди специалистът и допълни, че в страната ваксинираните са 30%, а в София - 45%.

Проф. Кантарджиев посочи още, че макар все още да няма доказани случаи на новия вариант, граничният контрол трябва да се затегне, да се увеличи и търсенето на съмнителни проби, за да се хванат навреме първите случаи и да се ограничи максимално разпространението. Тези мерки според него няма да спрат предаването на вируса, но ще забавят процеса, което ще даде възможност на болниците да отдъхнат.

Експертът коментира и "бодряческите" твърдения на служебния екип на МЗ, според който благодарение на усилията им четвъртата вълна беше пречупена, а смъртността по-ниска в сравнение с третата вълна. Той представи данни, които показват обратна тенденция - според цифрите през четвъртата вълна, която още не е приключила, общата смъртност и смъртността от коронавирус са много по-високи.

В коментар за хода на заболеваемостта в момента професорът заяви, че спадането на случаите става по-бавно от очакваното, защото репродуктивното число е 0,9, което по думите му означава, че 10 инфектирани заразяват 9 души.

Помолен да сподели впечатленията си от новия здравен министър проф. Асена Сербезова, Кантарджиев каза, че тя е много добър ръководител:

"Работил съм тясно с нея, в рамките на различни правителства, когато беше директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Тя много подготвен човек, с много добра визия, нужни са млади хора на държавата в този момент. Много ще ѝ е трудно в това министерство - най-трудно ще е с овладяването на вируса и с мотивирането на хората да се ваксинират. Освен това не трябва да се изпускат задължителните имунизации при децата, да се допускат епидемични взривове на други инфекции. За COVID да слуша експертите, а не новоизлюпени политици", каза професорът.

Попитан дали би приел покана да участва в екипа на новия министър той заяви:

"Младите хора ще се справят много добре. Ако ми поискат съвет, ще го дам."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!