Проф. Кантарджиев: През последните 10 дни няма случаи на морбили у нас

OFFNews 10 октомври 2019 в 13:00 1313 0

Снимка Архив

През последните 10 дни в страната не е регистриран случай на морбили. Ако тенденцията се задържи общо три седмици, ще сме се преборили с морбилито, това съобщи по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев. По думите му последният случай е от 30 септември в Монтана.

Експертът потвърди, че в момента в страната няма грип. Топлото време обаче благоприятства разпространението на риновирусите. Той допълни, че за разлика от всички вируси, които поразяват дихателните пътища, ентеровирусите, които върлуват в момента, се предават не чрез кашлица (по въздуха), а чрез мръсните ръце. Най-много риновируси има в София, Пловдив и Бургас.

По думите на проф. Кантарджиев най-важно в този период е миенето на ръцете на децата, защото заразяването става при пипане на носа, очите или устата. Споменатата група риновируси има по-дълъг инкубационен период и симптомите се появяват от 2 до 4 дни след заразяване, при това проявата им е постепенна.

По повод имунизациите срещу грип проф. Кантарджиев заяви, че ваксината не пази от вируса, а от усложненията, които предизвиква, тъй като те са основната опасност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови